Viac ako 70 % Poliakov žijúcich v blízkosti plánovanej lokality prvej jadrovej elektrárne výstavbu podporuje

Prieskum uskutočnený pre poľskú spoločnosť PGE EJ1, zodpovednú za projekt prvej jadrovej elektrárne v krajine, ukázal, že 71 % obyvateľov v oblastiach okolo navrhovaného miesta v severnom Poľsku podporuje potenciálnu výstavbu jadrovej elektrárne v krajine.

0
182
Poľsko
Čoraz viac ľudí v Poľsku sa začína prikláňať na stranu jadra.

Prieskum verejnej mienky sa uskutočnil v októbri a novembri minulého roka v troch obciach Choczewo, Gniewino a Krokowa, všetky blízko poľského pobrežia Baltického mora v severnej provincii Pomoransko. Podobný prieskum v roku 2018 ukázal, že projekt podporilo celkovo 69 % miestnych obyvateľov vo všetkých troch obciach.

Podľa posledného prieskumu je 91 % obyvateľov Gniewina za projekt jadrovej elektrárne v Poľsku, nasledovaných 68 % v Choczewe a 60 % v Krokowe. 67% miestnych obyvateľov v týchto troch obciach podporuje výstavbu navrhovanej jadrovej elektrárne v ich bezprostrednom susedstve.

PGE uviedla, že miestni obyvatelia odpovedali, že sú za projekt z dôvodu rozvoja pracovných príležitostí, ktoré môže priniesť ich regiónom a dostupnosti lacnejšej elektrickej energie. Až 35 % respondentov očakáva, že nové pracovné miesta budú jednou z výhod novej elektrárne, 20 % očakáva rozvoj miestnej infraštruktúry, zatiaľ čo 18 % očakáva nižšie ceny elektrickej energie.

PGE uviedla, že 67 % si myslí, že Poľsko potrebuje jadrovú elektráreň, pretože súčasné zdroje nie sú dostatočné na uspokojenie energetických potrieb krajiny.

V apríli 2017 spoločnosť PGE začala prieskumy životného prostredia a výberu lokalít na dvoch miestach – Lubiatowo-Kopalino pri obci Choczewo a Żarnowiec pri obci Korkowa. Cieľom štúdií je určiť potenciálny vplyv projektu na životné prostredie a miestnych obyvateľov. Počiatočné kolo environmentálnych štúdií sa už uskutočnilo na oboch miestach.

Poľsko spustilo národný program jadrovej energetiky ešte v roku 2014, aktivity boli však napokon pozastavené. Podľa najnovších správ sa v súčasnosti očakáva rozhodnutie o budúcnosti jadra v krajine v priebehu tohto roka. Viacerí odborníci i predstavitelia štátu sa už dávnejšie vyjadrili, že Poľsko potrebuje vybudovať jadrovú elektráreň s ohľadom na nízku uhlíkovú stopu jadrovej energie a ako prostriedok na zníženie emisií uhlíka v krajine.

Prvýkrát bol projekt jadrovej elektrárne v Poľsku predstavený ešte v 80. rokoch. Po černobyľskej katastrofe však Poliaci jadrovú energiu v roku 1990 v referende jednoznačne odmietli. Neskôr bol predstavený opäť v roku 2009 a uvažovalo sa dokonca rovno o dvoch jadrových elektrárňach. Návrhy však nabrali meškanie kvôli klesajúcim cenám elektriny a jadrovému nešťastiu vo Fukušime v roku 2011. Ďalšia nádej im svitá práve teraz. Hlavný podiel na produkcii elektriny v krajine majú totiž ešte stále uhoľné elektrárne, a to by chceli viacerí Poliaci v najbližšom období zmeniť.