Tieto ženy menia súčasnú tvár modernej energetiky

Spoznajte príbehy žien, ktoré sú momentálne líderkami v oblasti energetického priemyslu.

0
304
Myšlienky jadra po celom svete prezentujú aj zástupkyne nežného pohlavia.
Jadrovú energiu po celom svete pozitívne prezentujú aj množstvo zástupkýň nežného pohlavia.

Hoci sa jadrová energetika v posledných rokoch snaží o rovnaký pomer mužov a žien pracujúcich v tejto oblasti, je jasné, že ideálny stav rozhodne nenastane tak rýchlo. Po celom svete momentálne pracuje v jadrovom sektore zhruba 25 % žien. Aj v tomto nižšom čísle sa však nachádza množstvo významných dám, o práci ktorých by sme rozhodne mali hovoriť. Prečítajte si príbehy piatich žien, ktoré sú dôležitou súčasťou energetického, no najmä jadrového sektora.

1. Katherine Hamilton

Prácu tejto významnej vedkyne sme mali možnosť bližšie spoznať aj vďaka divácky príťažlivej relácii Off The Menu, ktorú moderuje Monica Trauzzi. V jednej z epizód si pozvala ako svojho hosťa práve Katherine Hamilton. Dámy počas príjemného rozhovoru prebrali aj to, aké je to byť ženou v energetickom priemysle. Katherine apelovala najmä na dôležitosť toho, aby sa ženy nebáli prezentovať sa aj v tejto oblasti. „Čím nás bude viac, tým ľahšie sa budeme vedieť navzájom so medzi stotožniť a pocit spolupatričnosti bude o to silnejší.“

Ich rozhovor si môžete pozrieť v priloženom videu.

2. Zabrina Johal

Táto dáma sa dlhé roky venovala jadrovému námorníctvu, a práve tu sa stretávala s množstvom výziev, ktoré prichádzali s nedostatkom žien na podobných pozíciách. Na prvej lodi, kde slúžila, bola jednou z mála žien a na starosti mala dokonca svoj tím. Získať si rešpekt a dôveru bolo pre ňu občas skutočne obtiažne.

Dnes je z nej riaditeľka biznis rozvoja v celosvetovo známej spoločnosti General Atomic, kde zastupuje práve jadrovú energiu. V Amerike momentálne pomocou jadra vyrábajú až 55 % energie bezuhlíkovo. A to aj vďaka intenzívnej práci ľudí, akými je Zabrina.

3. Katie Mummah

Táto mladá inžinierka sa zaoberá klimatickými zmenami a je si vedomá, že práve jadro nám dokáže pomôcť v riešení tejto otázky. Ja zarytou environmentalistkou a zástupkyňou bezuhlíkovej výroby energie. Rozhodla sa, že jej životnou cestou bude práve obhajoba jadra. Stala sa tak jednou z mála ľudí, ktorí sa oficiálne hlásajú k environmentalistike a jadrovému inžinierstvu zároveň. A pritom je to podľa jej slov niečo, čo by malo prirodzene kráčať ruka v ruke.

4.  Maria Korsnick

Maria Korsnick je dôkazom toho, že aj prevažne mužsky orientovaný priemysel môže mať pod palcom žena. Stala sa totiž prezidentkou a výkonnou riaditeľkou Nuclear Energy Institutevďaka čomu je doslova priekopníčkou pre ženy v jadrovom priemysle. Rôznorodosť je podľa jej slov kľúčová a mali by na ňu myslieť všetky spoločnosti, tímy či organizácie.

Jej stručný životopis si môžete pozrieť tu.

5. Alex Garcia

Túto jadrovú inžinierku ženie vpred túžba pomáhať iným. Vo Virginii tvorí kľúčovú súčasť tímu, ktorý pomáha vyrábať energiu v krajine pomocou jadra 24 hodín denne. Podľa nej by sa aj iné odvetia majú čo priučiť od spôsobu, akým sa vyrába energia v atómovej elektrárni. Neustále totiž prichádzajú so zlepšeniami a udržiavajú ju v nepretržitej prevádzke. Keď Alex nepracuje v elektrárni, pomáha ľuďom a spoločnosti, a to naozaj svojským spôsobom. Napríklad po hurikáne Mária, ktorý zničil Puerto Rico, pomáhala v oblasti inštalovať solárne panely, ktoré slúžili ako náhradný zdroj energie.