ČEZ podala žiadosť na výstavbu dvoch nových reaktorov v Dukovanoch

Štátna elektrárenská spoločnosť ČEZ v stredu 25. marca požiadala Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť o povolenie postaviť dva nové jadrové bloky v existujúcom areáli jadrovej elektrárne Dukovany.

0
255

Podanie žiadosti nasledovalo po kladnom posúdení vplyvov výstavby týchto dvoch blokov na životné prostredie Ministerstvom životného prostredia zo septembra 2019. ČEZ uviedla, že podaním sa končí päťročný prípravný proces. Spoločnosť zatiaľ nesprostredkovala žiadne podrobnosti o možnej technológii reaktora, uviedla však, že každý blok bude mať jeden tlakovodný reaktor s elektrickým výkonom do 1200 MW.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jaderné elektrárny ČEZ (@jaderne_elektrarny_cez),

Generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš minulý rok uviedol, že spoločnosť by mala mať pripravenú ponuku do júna 2020 a v roku 2021 očakáva ponuky až od piatich uchádzačov na dodávateľov technológie.

Minister priemyslu Karel Havlíček pred mesiacom uviedol, že „sme definitívne rozhodnutí, že nový blok bude postavený.“

Podľa médií prejavilo záujem o výstavbu nového jadrového bloku alebo blokov šesť spoločností. Sú to čínska CGN, ruský Rosatom, juhokórejský KHNP, francúzska EDF, Westinghouse a konzorcium Atmea spoločností Mitsubishi Heavy Industries a EDF.

Česká vláda, ktorá vlastní 70% spoločnosti ČEZ, diskutovala so spoločnosťou o tom, ako rozšíriť jadrovú energiu a nahradiť starnúce komerčné reaktory, ktoré majú byť v nasledujúcich desaťročiach natrvalo odstavené. V areáli Dukovany sú štyri ruské reaktorové bloky VVER-440 a vláda uviedla, že by mali byť nahradené novými za približne 20 až 30 rokov.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jaderné elektrárny ČEZ (@jaderne_elektrarny_cez),

Česká republika má zatiaľ šesť komerčne prevádzkovaných jadrových blokov. Okrem štyroch blokov v Dukovanoch sú v Temelíne dva ruské bloky VVER-1000. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v roku 2019 vyrobilo týchto šesť blokov približne 35% elektrickej energie v krajine.