Fínsko sa stane producentom uránu

„Krajina tisícich jazier“ bude jediným členským štátom EÚ produkujúcim urán. Fínska vláda schválila obnovu produkcie uránu ako vedľajšieho produktu pri výrobe zinku a niklu v bani Sotkamo na severovýchode krajiny.

0
109
Fíni budú v bani Sotkamo na severovýchode krajiny produkovať urán.

Držiteľom povolenia je spoločnosť Terrafame, ktorá by mala v priebehu roka spustiť továreň na obnovu použiteľného uránu. Samotné spustenie výroby sa však zrejme ešte natiahne, pretože proti rozhodnutiu fínskej vlády je možné podať odvolanie na tamojší Najvyšší súd. Spoločnosť Terrafame preto odhaduje, že odstránenie všetkých legislatívnych prekážok môže zabrať aj dva roky.

Spoločnosť požiadala o povolenie na výstavbu ešte v októbri 2017 a absolvovala už viacero schvaľovacích procesov s ohľadom na enviromentálne aj chemické záťaže podľa platnej legislatívy vo Fínsku. Jadrový dozorný orgán krajiny STUK jej v decembri 2017 schválil výrobu malého množstva uránu potrebného na experimentovanie v rámci chemických procesov potrebných pred štartom samotnej výroby.

Predchádzajúci vlastník bane Sotkamo, ťažobná firma Talvivaara, plánovala už tento rok získavať urán a vybudovala aj zariadenie na jeho ťažbu, lenže v roku 2014 musela vyhlásiť bankrot. Firmu potom v konkurze odkúpila spoločnosť Terrafame, ktorú momentálne zo 70-tich percent vlastní štátny holding Finnish Minerals Group.