Jadrová bezpečnosť musí byť prioritou, agentúra pre atómovú energiu potrebuje „rekalibrovať“

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi uviedol, že plánuje výrazne upraviť jej prácu a ciele. Naznačil, že osobitnú pozornosť bude venovať oblastiam od jadrovej bezpečnosti až po liečbu onkologických ochorení.

0
129
Rafael Mariano Grossi
Rafael Mariano Grossi, zdroj: Nucnet.org

Rafael Grossi na podujatí vo Washingtone zhodnotil, že jadrová energia sa rozširuje. Poukázal tak na rozvinuté krajiny s jadrovou energetikou, ako sú Čína, India a Rusko, ale aj na nové štáty ako Bielorusko, kde sa stavajú dva ruské bloky VVER-1200. Takisto aj v Spojených arabských emirátoch sa blíži dokončenie štyroch jadrových reaktorov dodávaných Južnou Kóreou.

Jadro sa okrem energetického priemyslu využíva dnes už aj v iných oblastiach, a tak množstvo takéhoto materiálu vo svete neustále stúpa. Práve z tohto dôvodu Grossi zdôraznil potrebu zvýšeného medzinárodného úsilia v oblasti jadrovej bezpečnosti a ochrany.

„V tomto odbore nemôžete fungovať bez toho, aby ste venovali pozornosť jadrovej bezpečnosti,“ uviedol. „A v tomto úsilí musíme byť ešte odvážnejší.“ Ďalej zdôraznil aj kľúčovú úlohu MAAE v medzinárodnej snahe o predchádzanie jadrovému terorizmu.

Agentúra bude budúci týždeň organizovať vo Viedni konferenciu o jadrovej bezpečnosti. Očakáva účasť viac ako 50 účastníkov na úrovni ministrov.

MAAE pôsobí aj v iných odvetviach, a to napríklad v oblasti liečby rakoviny, vodného hospodárstva, potravinovej bezpečnosti a mnohých ďalších. Z ich bohatých aktivít má úžitok množstvo jej členských štátov. Podľa slov Rafaela Grossiho je „škandál“, že ľudia v približne 28 afrických krajinách nemajú prístup k rádioterapii na liečbu rakoviny. A práve v tomto ohľade chce toho agentúra zmeniť skutočne veľa.