Čína: Prvé domáce palivo dodané pre Fuqing Hualong One

0
101

Čína dodala prvú várku domáceho jadrového paliva CF3 určeného na použitie v jadrovej elektrárni Fuqing, kde sa blíži dokončenie prvého tlakovodného reaktora Hualong One (HPR1000), uviedla China National Nuclear Corporation (CNNC).

Fuqing-5 je prvý z dvoch demonštračných blokov Hualong One 3. generácie, ktoré sa stavajú v provincii Fu-ťien v juhovýchodnej Číne. Očakáva sa, že jeho komerčná prevádzka sa začne v roku 2019 alebo 2020.

CNNC uviedla, že dodávka paliva znamená, že Čína je „teraz schopná hromadne vyrábať palivové kazety pre reaktory HPR1000“, čo pomôže exportu technológie do iných krajín.

V máji 2019 Čína vyhlásila, že jej dizajn jadrového paliva CF3 úspešne prešiel preberacím testom v továrni a je pripravený na hromadnú výrobu. Predtým bolo nové palivo testované na 2. bloku jadrovej elektrárne Qinshan.

CNNC vtedy uviedla, že úspešné testovanie otvorilo cestu domácemu používaniu nového paliva, a to aj v tlakovodnom reaktore Hualong One.

Hualong One alebo HPR1000 je domáci tlakovodný reaktor s tromi slučkami s výkonom 1000 MW. Zahŕňa prvky reaktorov ACP1000 spoločnosti CNNC a ACPR1000+ spoločnosti China General Nuclear.

CNNC uviedla, že fáza uvádzania bloku Fuqing-5 do prevádzky pokračuje podľa harmonogramu