Ruská prvá plávajúca jadrová elektráreň (PJE) Akademik Lomonosov dorazila pred plánovaným termínom na svoju základňu v arktickom prístavnom meste Pevek v ďaleko severovýchodnej autonómnej oblasti Čukotka.

Akademik Lomonosov už zakotvil v prístave

Ruská štátna jadrová spoločnosť Rosatom uviedla, že PJE, sprevádzaná ľadoborcom a dvomi remorkérmi, je zakotvená na mori v rámci prípravy na trvalé ukotvenie v špeciálne vybudovanom prístavisku v meste Pevek.

Akademik Lomonosov bol zo svojej pôvodnej základne v Murmansk, kde bolo zavezené palivo do jeho reaktorov, ťahaný 4888 km, čo trvalo 18 dní.

Plávajúca jadrová elektráreň: výkon 35 MW

Plavidlo s hmotnosťou 21 000 ton má dva ruské reaktorové bloky KLT-40S s elektrickým výkonom 35 MW, čo postačuje na dodávku energie pre mesto s približne 200 000 obyvateľmi.

Akademik Lomonosov by mal začať komerčnú prevádzku v Peveku do konca roku 2019. Bude prvou z navrhovanej flotily PJE s malými tlakovodnými reaktormi, ktoré môžu dodávať energiu, teplo a odsolenú vodu do odľahlých a suchých oblastí Ruska.

Akademik Lomonosov bude použitý na nahradenie stratenej kapacity, keď bude JE Bilibino natrvalo odstavená začiatkom nasledujúceho desaťročia.

Bilibino, najsevernejšia atómka na svete

Bilibino – najmenšia a najsevernejšia JE na svete – má tri komerčné vodou chladené reaktorové bloky s grafitom EGP-6, z ktorých každý má čistý výkon 11 MW. Spustené boli v rokoch 1975, 1976 a 1977. Rovnaký blok, Bilibino-1, bol natrvalo odstavený v januári 2019.

Plánuje sa tiež použitie Akademika Lomonosov na dodávku energie pre ťažobný komplex Chaun-Bilibin, ktorý zahŕňa zlaté bane na Čukotke, a na dodávanie elektriny pre ropné vrty na mori v ruskej Arktíde.

V júni ruský jadrový dozor Rostechnadzor vydal Rosenergoatomu 10-ročnú licenciu na prevádzkovanie JE Akademik Lomonosov do roku 2029.