Čína stavia tri nové jadrové elektrárne

0
498

Čína začala výstavbu troch nových jadrových elektrární (JE) v provinciách Šandong, Fujian a Guangdong.

Li Fulong, vedúci oddelenia rozvoja a plánovania Národnej energetickej správy, uviedol, že výstavba sa začala v JE Shidaowan pri Rongchengu v provincii Šandong, pri Zhangzhou v provincii Fujian a pri Huizhou Taipingling v provincii Guangdong.

Plynom chladený reaktor štvrtej generácie

Shidaowan, v severovýchodnej Číne, bude domovom prvého komerčného demonštračného projektu vysokoteplotného plynom chladeného reaktora 4. generácie v krajine, ktorý má dva bloky s guľovým palivom (pebble bed), ktoré sú známe ako HTR-PM. Táto lokalita je vyhradená aj pre dva bloky CAP1400, čínsky derivát reaktora 3. generácie AP1000 spoločnosti Westinghouse.

Tlačové správy neuviedli, aké bloky sa začnú stavať v JE Shidaowan.

V lokalite Zhangzhou na východe krajiny plánuje China National Nuclear Corporation (CNNC) dva bloky 3. generácie, Hualong One alebo HPR1000. Hualong One je čínsky dizajn jadrového tlakovodného reaktora, ktorý vyvinuli CNNC a China General Nuclear Power Group(CGNP).

Čínsky ambiciózny program budovania reaktorov

Vo februári informovala šanghajská energetická poradenská agentúra Nicobar, že prvý betón pre Zhangzhou-1 bude naliaty 30. júna 2019 a prvý betón pre Zhangzhou-2 o 10 mesiacov neskôr.

V lokalite Huizhou Taipingling v provincii Guangdong plánuje CGNP dva bloky Hualong One.

Ak sa to potvrdí, výstavba nových jadrových elektrární by ukončila trojročnú prestávku pri schvaľovaní výstavby nových JE v Číne. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu bol posledným komerčným reaktorovým blokom, ktorý sa začal stavať v Číne, Hualong One Fangchenggang-4 v decembri 2016.

Čínsky ambiciózny program budovania reaktorov zaostal za časovým rozvrhom. Projekty sa oneskorili a prekročili náklady. Prvý blok AP1000 na svete navrhnutý spoločnosťou Westinghouse, Sanmen-1, začal komerčnú prevádzku v septembri 2018, približne o štyri roky neskôr, ako sa pôvodne plánovalo.

Čína nedosiahne svoj cieľ v oblasti výroby jadrovej energie do roku 2020

Rada Číny pre elektrinu v apríli vyhlásila, že Čína nedosiahne svoj cieľ v oblasti výroby jadrovej energie do roku 2020. Inštalovaná jadrová výrobná kapacita v krajine by mala v budúcom roku dosiahnuť 53 GW, čo je menej ako cieľ 58 GW, uviedol podpredseda Rady Wei Shaofeng.

Čína plánovala do roku 2020 uviesť do prevádzky 58 GW jadrovej energie, pričom ďalších 30 GW malo byť vo výstavbe. Dnes má Čína takmer 36 GW v 46 komerčne prevádzkovaných blokoch.

Cieľom Číny je mať do roku 2030 v komerčnej prevádzke 110 jadrových blokov, ale tento cieľ sa pravdepodobne upraví v budúcom päťročnom pláne.