Rusko dodáva Číne zariadenie na výrobu jadrového paliva VVER

0
161
Šanghaj, Čína

Ruská jadrovo-palivová spoločnosť Tvel dodala Číne vybavenie na výrobu jadrového paliva VVER v továrni Yibin v čínskej provincii S‘-čchuan, ktorá patrí spoločnosti China National Nuclear Corporation (CNNC).

Zásielka obsahuje zariadenie na výrobu palivových prútikov, najmä zvárací komplex, systém riadenia geometrie palivových prútikov a zariadenie na lakovanie palivových prútikov VVER.

Spoločnosť Tvel uviedla, že CNNC kúpila vybavenie na modernizáciu zariadenia na výrobu palivových kaziet TVS-2M, navrhnutých v Rusku pre jadrové elektrárne VVER-1000.

V Číne sú v prevádzke štyri takéto bloky, všetky v jadrovej elektrárni Tianwan v provincii Ťiang-su na východe krajiny.

Závod Yibin začal s výrobou paliva VVER-1000 na základe licencie od spoločnosti Tvel v roku 2009. Od roku 2014 vyrába palivové kazety TVS-2M namiesto predchádzajúcich kaziet UTVS.

Od plutónia k palivu pre VVER-ky

Podľa americkej Iniciatívy jadrového ohrozenia (Nuclear Threat Initiative) Čína v 60. rokoch postavila závod Yibin na výrobu jadrového paliva a použila ho na výrobu a spracovanie plutónia pre jadrové zbrane. V roku 1982 CNNC zriadila v Yibine závod na výrobu paliva pre tlakovodné reaktory.

Oleg Grigorijev, viceprezident spoločnosti Tvel pre obchod a medzinárodné podnikanie uviedol, že výroba paliva TVS-2M bola v Číne zavedená s technologickou podporou Ruska.

Tvel, dcérska spoločnosť ruskej štátnej jadrovej spoločnosti Rosatom, poskytuje jadrové palivo pre 76 energetických reaktorov v 15 krajinách.