Tepco vyradí z prevádzky všetky štyri bloky Fukušima-Daini

0
132

Spoločnosť Tokyo Electric Power Company (Tepco) plánuje natrvalo vypnúť a vyradiť z prevádzky svoju jadrovú elektráreň (JE) Fukušima-Daini, asi 12 km južne od väčšej elektrárne Fukušima-Daiiči. 

Prezident spoločnosti Tepco Tomoaki Kobayakawa navštívi guvernéra prefektúry Fukušima, aby predstavil tento plán a predstavenstvo spoločnosti formálne schváli rozhodnutie koncom tohto mesiaca, uviedli Kyodo News bez citovania zdrojov.

Fukušima-Daini sú varné reaktory. Po 30 rokoch končia

Fukušima-Daini má štyri bloky s varnými reaktormi s výkonom 1067 MW, ktoré začali komerčnú prevádzku od apríla 1982 do augusta 1987.

Od marca 2011 sú všetky štyri bloky odstavené po zemetrasení a vlne cunami, ktorá mala za následok sériu zlyhaní zariadení, roztavenie paliva a únik rádioaktívnych materiálov v neďalekej Fukušima-Daiiči.

V júni 2018 Kobayakawa uviedol, že spoločnosť Tepco plánuje vyradiť z prevádzky všetky štyri bloky Fukušima-Daini, ale neuviedol žiadne termíny.

Tepco prevádzkuje v Japonsku tri atómové elektrárne – Fukušima-Daiiči, Fukušima-Daini a sedemblokovú JE Kashiwazaki Kariwa v západnej prefektúre Niigata.

Kashiwazaki Kariwa nebola v marci 2011 ovplyvnená zemetrasením ani vlnou cunami, hoci všetky jej reaktory boli až tri roky odstavené po zemetrasení v roku 2007, ktoré postihlo lokalitu, ale nepoškodilo samotné reaktory.

V decembri 2017 sa 6. a 7. blok Kashiwazaki Kariwa stali prvými varnými reaktormi, ktoré spĺňajú nové regulačné normy požadované po havárii Fukušima-Daiiči, ale zatiaľ neboli reštartované. Japonsko odstavilo všetkých 42 komerčných jadrových reaktorov po havárii Fukušima-Daiichi.

V Japonsku je v prevádzke 9 reaktorov

Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu bol podiel výroby elektriny z jadra v Japonsku v roku 2017 približne 3,6%. Pred Fukušimou Japonsko vyrábalo asi 30% svojej elektriny z jadrovej energie a plánovalo jej zvýšenie na 40%.

Biela kniha o energii, ktorú minulý mesiac prijala vláda, vyzvala na ďalšie úsilie o zníženie emisií uhlíka udržiavaním cieľa 20% až 22% výroby z jadra. Teraz je v komerčnej prevádzke deväť blokov z japonskej flotily reaktorov. Sú to Ohi-3 a -4, Genkai-3 a -4, Sendai-1 a -2, Takahama-3 a -4 a Ikata-3.