mapa elektriny

Publikácia Prelomy: Inovácie v jadre pre čisté energetické systémy, ktorú vydala iniciatíva NICE Future, zaradila Slovensko medzi najčistejšie elektrické prenosové sústavy vo svete. Miesto medzi štátmi ako Kanada, Švajčiarsko, Nový Zéland, Švédsko či Francúzsko sme si zaslúžili ako krajina, ktorá vyrába viac ako polovicu elektriny z jadra a približne 15% z vody. Obidva zdroje výroby elektriny sú nízkouhlíkové

Pokiaľ však hľadáte informácie o aktuálnej „uhlíkovej intenzite“, a to či ide o výrobu, prípade spotrebu elektrickej energie, tak potrebujete aplikáciu Electricity Map. Svetová mapa elektriny prehľadne zobrazuje, koľko emisií CO2 práve v tejto chvíli vzniká pri aktuálnej výrobe či spotrebe elektriny.

Pri písaní tohto článku je uhlíková intenzita na Slovensku 300 gramov CO2 na spotrebúvanú kilowatthodinu. Výkon jadrových elektrární je 1,44 GW a dosahuje 74% inštalovanej kapacity (keďže tretí blok bohunickej V2 je momentálne v odstávke). To, čo nám momentálne pridáva uhlíkové emisie, je výroba z plynu. Odporúčame si však všimnúť aj prenosové trasy z Česka a Poľska, ktoré nám prinášajú elektrinu s vyššou uhlíkovou stopou. Napríklad v prípade Poľska, ktoré je prakticky závislé na výrobe elektriny z uhlia, dosahuje „uhlíková intenzita“ exportu elektriny z Poľska na Slovensko momentálne až 748 gramov CO2 na kilowatthodinu.

Okrem spotreby si môžete pozrieť aj mapu výroby: v našich podmienkach klesla uhlíková stopa z výroby na 200 g/kWh (v Electricity Map produkcia na rozdiel od spotreby ignoruje import a export). V ľavom stĺpci je navyše prehľadne spracovaný graf výroby elektriny za posledných 24 hodín, ktorý jasne dokazuje stabilitu produkcie elektriny z jadra. Tá sa totiž vo svete využíva na zabezpečenie baseloadu, teda základného dopytu po energii.

Fajnšmekri si navyše môžu v aplikácii zapnúť aj ďalšie vrstvy, a to potenciál solárnej a veternej energie.

Pokiaľ chcete mať live informácie o spotrebe elektriny a jej emisiách (nielen) na Slovensku, viete ich mať prístupné aj v mobile – vďaka rovnomennej aplikácii electricityMap.