Tom Greatrex: ‚Musíme ísť ďalej, aby sme dosiahli nulové emisie‘

0
45
Tom Greatrex

Odhady, že viac elektrickej energie v Británii bude v roku 2019 pochádzať zo zdrojov s nulovými emisiami uhlíka než z fosílnych palív po prvýkrát od priemyselnej revolúcie, predstavujú obrovský krok, ale „nový ambiciózny cieľ vlády, dosiahnuť do roku 2050 čistú nulu, znamená, že musíme ísť ešte ďalej,“ povedal Tom Greatrex, výkonný riaditeľ britského Združenia jadrového priemyslu (NIA).

Každá forma výroby elektriny s nízkymi emisiami uhlíka musí prispieť, najmä ak má Británia pokryť svoje potreby vykurovania a dopravy elektrinou. Greatrex vyhlásil: „V prvom týždni v Spojenom kráľovstve (UK) bez uhoľnej energie v máji tohto roku dodala jadrová energia viac ako 50% čistej elektrickej energie vyrobenej v UK.

„Je tu jasná a naliehavá potreba nahradiť našu starnúcu flotilu – ktorá by mala skončiť do roku 2030.“ Jadrový priemysel môže priniesť cenovo dostupnú čistú energiu, vyvinúť nové technológie a vytvoriť tisíce vysoko kvalifikovaných pracovných miest v tomto procese.

National Grid, ktorá vlastní a prevádzkuje elektrickú prenosovú sieť v Anglicku a Walese, minulý týždeň uviedla, že v roku 2019 bude po prvýkrát od priemyselnej revolúcie vyrobenej viac britskej energie z bezuhlíkových zdrojov ako z fosílnych palív.

Uhlie predstavovalo v januári až máji tohto roku 2,5% výroby elektriny, čo je pokles z 30,4% v roku 2009. V porovnaní so 47,9% z jadrovej, veternej, slnečnej a vodnej energie, ktorá sa zvýšila z 22,3% za celý rok 2009.

Greatrex na začiatku tohto mesiaca povedal, že bez rýchleho rozhodovania smeruje UK k výraznej medzere vo svojej čistej výrobnej kapacite, ktorú nie je možné spoľahlivo naplniť bez zvýšenia, a nie zníženia úrovne emisií. Povedal, že záväzok vlády vydať legislatívny cieľ na dosiahnutie nulových emisií uhlíka do roku 2050 ukazuje, že Spojené kráľovstvo berie zmenu klímy vážne.

Podľa Greatrexa očakávania plánovanej Bielej knihy o energetickej politike sa zmenili cez noc. Ak sa nepovie nahlas a jasne, ako bude čistá nula splnená, bude to zmeškaná príležitosť preukázať potrebu dosiahnuť významný a trvalý pokrok, ktorý takýto cieľ znamená.