Postavia Poliaci svoju prvú atómku v spolupráci s USA?

0
120
Poľsko

Poľsko a USA podpísali dohodu, ktorá by mohla viesť k spolupráci v rámci poľského civilného programu jadrovej energie, uvádzajú tlačové správy.

Memorandum o porozumení podpísali vo Washingtone poľský vládny úradník Piotr Naimski a americký minister energetiky Rick Perry.

Poľsko: Strategické partnerstvo a nová atómová elektráreň

„Existuje silné strategické partnerstvo medzi Poľskom a USA. Priateľstvo oboch štátov ešte posilní spoločný záväzok v oblasti energetickej bezpečnosti a pochopenie, že sa to dosahuje prostredníctvom diverzifikácie zdrojov energie,“ povedal Perry.

Poľský minister energetiky Krzysztof Tchórzewski uviedol, že vláda USA je ochotná spolupracovať s Poľskom na jeho jadrovo-energetickom programe. Spolupráca „bude založená nielen na zdieľaní technológií, ale aj na skutočnom partnerstve“.

Tchórzewski uviedol, že Poľsko hľadá partnera, ktorý by chcel dlhodobo spolupracovať na rozvoji poľských jadrových systémov. Minulý mesiac povedal, že Poľsko kladie základy na vybudovanie svojich prvých komerčných jadrových elektrární (JE) v regióne Pomoranska na severe krajiny.

Poľsko v roku 2014 spustilo národný program jadrovej energetiky, ktorý zahŕňa výstavbu až 6 GW kapacity do roku 2035, ale vláda odložila konečné rozhodnutie o tomto programe po svojom nástupe roku 2015. Návrh má aj podporu verejnosti. 

Nedávny návrh energetickej stratégie vyzýva na výstavbu prvého jadrového bloku v Poľsku do roku 2033 a ďalších piatich alebo šiestich do roku 2043.