Černobyľ: Kryt za 2 miliardy € začína jeden rok skúšobnej prevádzky

0
682
černobyl

Štruktúra za 2 miliardy eur, ktorá bola postavená na zakrytie zničeného 4. reaktora v jadrovej elektrárni v Černobyle, má byť jeden rok v skúšobnej prevádzke po ukončení skúšobného aprílového testu.

Simon Evans, šéf Fondu na kryt reaktora v Černobyle v Európskej banke pre obnovu a rozvoj (EBOR), povedal pre NucNet, že na začiatku júla sa plánuje slávnostný ceremoniál pri dokončení štruktúry, známej ako New Safe Confinement (NSC).

Posledný 72-hodinový záverečný test bol „posledným veľkým testom“ a kryt možno teraz odovzdať Ukrajine na prevádzku, počnúc jednoročnou skúšobnou prevádzkou.

Evans uviedol, že celkové náklady na implementačný plán pre ochranný kryt černobyľského reaktora (SIP), ktorého najvýznamnejšou zložkou je NSC, sú 2,1 miliardy € a „celá suma bola sľúbená“. Asi 75% tejto sumy je pre NSC. „Konečné platby sú naplánované na koniec skúšobnej prevádzky NSC na jeden rok,“ povedal pán Evans.

SIP je financovaný z príspevkov viac ako 40 krajín a organizácií. EBOR, ktorá riadi medzinárodný program na zaistenie bezpečnosti v Černobyle, tiež potvrdila, že účet jadrovej bezpečnosti, zriadený na financovanie dočasného skladovacieho zariadenia č. 2 (ISF-2) a zariadenia na spracovanie kvapalných rádioaktívnych odpadov, získal približne 440 miliónov €, kým EBOR poskytla 235 miliónov eur z vlastných zdrojov na podporu ISF-2.

Banka uviedla, že celkovo poskytuje 715 miliónov € z vlastných zdrojov na podporu černobyľských projektov vrátane NSC.

Oblúkovitý NSC – najväčšia pohyblivá pozemná konštrukcia, ktorá bola kedy postavená – ochráni životné prostredie pred ďalšími únikmi rádioaktívnych materiálov a umožní dlhodobú demontáž zničeného reaktora a urýchlene postaveného prístrešku, ktorý ho zastrešuje a odstránenie rádioaktívneho inventára.