Nemecko požaduje „reálne riešenia“ pre klimatické zmeny

0
103
Nemecko

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas minulý týždeň vyzval na „skutočné riešenia“, ktoré zmiernia bezpečnostné riziká klimatických zmien, vrátane zapojenia Bezpečnostnej rady OSN.

Jeho „výzva na akciu“ vznikla v dôsledku pripomienok niekoľkých nemeckých priemyselníkov, ktorí tvrdia, že rozhodnutie vlády o postupnom vyraďovaní jadrovej energie, ktoré bolo prijaté po havárii Fukušima-Daiiči v Japonsku v marci 2011, bolo chybou.

Zmena klímy spôsobuje sucho a neúrodu

Vo svojom otváracom prejave na konferencii o klimatickej bezpečnosti minister Maas povedal, že zmena klímy pôsobí na celom svete ako katalyzátor pre sucho, neúrodu, záplavy, konflikty o využívanie pôdy, nové migračné toky.

„Všetky snahy sa teraz musia zamerať na boj proti klimatickým zmenám – dokonca aj Bezpečnostná rada OSN, ktorá sa zvyčajne zaoberá ozbrojenými konfliktmi, sa musí zapojiť.“

 

„Zosilnenie reakcie OSN na klimatické zmeny bude prioritou Nemecka počas jeho dvojročného pôsobenia ako nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa začalo tento rok.“ Rozhlasová stanica Deutsche Welle uviedla, že trojbodový nemecký akčný plán načrtáva ciele, aby OSN bola „čo možno najviac proaktívna“ v boji proti klimatickým konfliktom a postavila sa na čelo úsilia o začlenenie klimatických zmien do zahraničnej politiky.

Odstavenie jadra v Nemecku: Najprv skoncujme s uhlím

Po havárii v jadrovej elektrárni (JE) Fukušima-Daiiči sa Nemecko rozhodlo do roku 2022 odstaviť svoju jadrovú flotilu. V Nemecku je sedem jadrových elektrární v komerčnej prevádzke, kým v roku 2011 ich bolo 17. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu bolo natrvalo odstavených 29 blokov.

Nedávno predseda VW Group Herbert Diess vstúpil do diskusie o jadre a klimatickej zmene a povedal: „Ak by sme to s ochranou klímy mysleli naozaj vážne, jadrové elektrárne by mali pracovať dlhšie.“ Odstavenie poslednej elektrárne na uhlie v Nemecku v roku 2038 – ako bolo rozhodnuté v januári vládou určenou komisiou – je „príliš neskoro“, vyhlásil Diess. „Mali by sme najprv skoncovať s uhlím a až potom s jadrovou energiou.“

Nemecko: Rýchle vyradenie jadra je chybou

Wolfgang Reitzle, predseda dodávateľa automobilových súčiastok Continental AG, tiež hovoril za predĺženie životnosti nemeckých jadrových elektrární. Miliardár a priemyselník Reinhold Wuerth v utorok pre časopis Bild povedal, že rýchle vyradenie jadra je „chybou“ a návrat jadrovej energie by mal byť „jednou z možností.

Nemecké energetické spoločnosti minulý mesiac varovali pred potenciálnou medzerou medzi inštalovaným výkonom konvenčnej výroby elektriny a dopytom do roku 2023, v dôsledku postupného vyraďovania jadrovej energie a uhlia.

Agentúra Bloomberg oznámila, že inštalácia solárnych a veterných zariadení sa v Nemecku v poslednom čase spomalila kvôli regulačným zmenám a miestnym protestom. Uhlie a lignit stále tvoria „desivých“ 35% nemeckého energetického mixu. „Preto je krajina ďaleko od dosiahnutia svojich klimatických cieľov,“ povedala agentúra Bloomberg.

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) varovala, že ak sa vyspelé ekonomiky budú naďalej obracať chrbtom k jadrovej energii a čiastočne zaplnia medzeru fosílnymi palivami, riskujú dodatočné miliardy ton emisií oxidu uhličitého.Jadrová energia poskytuje približne 10% celosvetovej výroby elektriny, ale IEA uviedla, že dve tretiny z nich by sa mohli stratiť do roku 2040, pre vek reaktorov a pretože veľkoobchodné ceny elektrickej energie klesnú.

Agentúra chce namiesto toho udržať existujúce JE v prevádzke tak dlho, ako to len bude možné a hovorí, že kapitálové investície potrebné na dosiahnutie tohto cieľa môžu byť konkurovať iným novým čistým zdrojom energie. Trhy s elektrinou by však mali byť zreformované, aby sa uznal príspevok jadra k environmentálnej a energetickej bezpečnosti.