Mobilné mikroreaktory môžu podporiť ozbrojené sily

0
63
USA

Mobilné jadrové mikroreaktory môžu podporiť nasadenie ozbrojených síl a splniť požiadavky na energiu v rozvinutých oblastiach, ako je Európa a „nezrelé scény“ konfliktov v menej rozvinutých oblastiach. Uviedla to štúdia, ktorú objednal šéf štábu armády USA.

Podľa štúdie malý jadrový reaktor ponúka transformačnú technológiu, ktorá dodáva 1 až 10 MW elektrickej energie počas viacerých rokov bez dopĺňania paliva a je dostatočne malá na to, aby sa mohla prepravovať po ceste a vo vzduchu.

Mikroreaktor by bol plne autonómny, sledujúci zaťaženie, pasívne chladený a odolával by taveniu. Dodávka tekutých palív a pitnej vody pre vojakov na scéne stojí približne štyri životy na každých 100 konvojov. Mikroreaktory, zvyčajne s výkonom 10 MW alebo menej, v USA vyvíjajú spoločnosťami ako NuScale a Terrestrial Energy, ako aj NASA pre prieskum vesmíru.

Mikroreaktory nemusíte desať rokov „tankovať“ 

Mikroreaktory nebudú potrebovať žiadne dopĺňanie paliva po dobu 10 a viac rokov a mohli by využívať formu nízkoobohateného uránu známeho ako vysokohodnotný urán s nízkym obohatením (Haleu), ktorý sa nehodí ani na zbrane, ani pre rádioaktívne špinavé bomby. Mikroreaktory sú navrhnuté tak, aby chránili pred vážnymi prírodnými javmi a fyzickými alebo kybernetickými útokmi spôsobenými človekom.

Mikroreaktory môžu poskytovať „nepretržitý zdroj s vysokou hustotou energie, bez potreby opätovného zásobovania palivom alebo iného externého zdroja energie, aby sa vyhovelo budúcim požiadavkám ozbrojených síl.“

Washingtonský Inštitút jadrovej energie (NEI) uviedol v nedávnej správe, že náklady na výrobu elektriny z prvého mikroreaktora budú nižšie ako náklady na naftové generátory v rozpätí od 0,14 do 0,41 USD/kWh.

V správe NEI sa uvádza, že keď budú spoločnosti naďalej vyrábať mikroreaktory, odhaduje sa, že budúce náklady klesnú na 0,09 až 0,33 USD/kWh. Rozsah nákladov je spôsobený zmenami v dopravnej dostupnosti, podmienkami na stavenisku, technológiou, schopnosťou znížiť budúce náklady prostredníctvom získaných skúseností a či ide o súkromné ​​alebo verejné vlastníctvo.

Mikroreaktory sú reálnou možnosťou pre Spojené kráľovstvo, kde je potenciálny trh v stovkách mikroreaktorov do roku 2030.

Správa, ktorú vypracovali spoločnosti Nuvia, WSP a Atomic Acquisitions, uviedla, že existuje veľký potenciál na vývoj mikroreaktorov v rokoch 2030 až 2035.