Bulharsko začína výber investorov pre nové reaktory v Belene

0
270
Bulharsko

Bulharsko zverejnilo výzvu na vyjadrenie záujmu potenciálnych investorov do projektu dvojblokovej jadrovej elektrárne (JE) Belene v Úradnom vestníku Európskej únie, čím sa začalo výberové konanie pre investorov, ktoré bolo prvýkrát oznámené 11. marca.

Výzva na vyjadrenie záujmu bola zverejnená 22. mája, len niekoľko dní po tom, ako bulharská ministerka energetiky Temenužka Petkova povedala, že zverejnenie sa očakáva v júni, kvôli oneskoreniu pri príprave súvisiacej dokumentácie.

V marci NEK uviedla, že bude hľadať investora pre výstavbu Belene s možným menšinovým podielom NEK v budúcej projektovej spoločnosti alebo s možným nákupom elektriny, ktorá sa vyrobí v JE Belene.

Účelom výzvy na vyjadrenie záujmu je zhromaždiť informácie o potenciálnych kandidátoch, ale NEK uviedla, že Bulharsko sa bude podieľať na projekte tým, že prispeje aktívami vrátane licencovanej lokality, zariadení jadrového ostrova, povolení a dokumentácie.

Podľa výzvy Belene musí byť v prevádzke do 10 rokov od podpísania dohody s investormi a jej náklady nesmú prekročiť 10 miliárd € pre oba bloky.

V roku 2008 Bulharsko objednalo pre Belene dva ruské bloky s tlakovodnými reaktormi VVER-1000, ale v roku 2012 bol projekt zrušený z finančných a politických dôvodov. V júni 2018 vláda projekt oficiálne oživila po hlasovaní v parlamente.

Arbitrážna dohoda z roku 2016 priznala Bulharsku väčšinu jadrového zariadenia, ktoré už Rusko vyrobilo pre Belene v rámci dohody z roku 2008.

Francúzsky Framatome, Čínska CNNC, ruský Rosatom a americká spoločnosť General Electric už formálne vyjadrili záujem o investovanie alebo poskytnutie zariadenia a služieb pre Belene. Uskutočnili sa aj rozhovory s juhokórejskou spoločnosťou Korea Hydro and Nuclear Power.

Bulharskí predstavitelia vyhlásili, že ak bude Bulharsko pokračovať s projektom Belene, hlavným dodávateľom bude ruský Atomstrojexport.