Zostáva ešte veľa práce pred zavezením paliva do Flamanville-3

0
108

Francúzskeho štátneho prevádzkovateľa jadrových reaktorov, EDF, čaká stále „značný objem práce“, kým sa palivo bude môcť zaviezť do jadrového reaktora Flamanville-3.

Flamanville: Mnoho ťažkostí a strata skúseností

Francúzsky orgán jadrového dozoru ASN vo svojej správe o jadrovej bezpečnosti a radiačnej ochrane vo Francúzsku v roku 2018 uviedol, že výroba komponentov a výstavba bloku EPR 3. generácie s výkonom 1600 MW „zažíva mnoho ťažkostí“, najmä kvôli strate skúseností s implementáciou veľkých projektov.

Dozorný orgán preskúma návrhy EDF na riešenie anomálií na zvaroch v reaktore, pričom rozhodnutie o týchto návrhoch bude prijaté v júni.

EDF minulý mesiac uviedla, že pravdepodobne odloží plánovanú komerčnú prevádzku svojho EPR Flamanville-3 v severnom Francúzsku na budúci rok na základe odborných odporúčaní na opravu ôsmich chybných zvarov potrubia. Správy niektorých francúzskych médií uviedli, že problém zvarov by mohol oddialiť plánovanú komerčnú prevádzku elektrárne až do roku 2022.

Veľké jadrové zariadenia: Uspokojivá úroveň

Vo svojej správe ASN uviedol, že na konci roku 2020 urobí všeobecné rozhodnutie o predĺžení životnosti svojich reaktorov s výkonom 900 MW. „Následne sa uskutoční kontrola všetkých reaktorov. Začne s reaktorom Tricastin-1 a kontroly budú pokračovať do roku 2030.“

ASN tiež povedal, že v roku 2018 vo všeobecnosti zostáva bezpečnosť prevádzky veľkých jadrových zariadení a radiačnej ochrany v priemyselnej a lekárskej oblasti „na uspokojivej úrovni“.