Elektrická energia zo vzácneho prvku by mohla napájať vesmírne misie, hovoria britskí vedci

0
131

Britskí vedci vytvorili elektrinu zo vzácneho chemického prvku po prvý raz, čo môže znamenať, že budúce vesmírne misie budú môcť byť poháňané až 400 rokov. Oznámilo to Národné jadrové laboratórium (NNL).

Vzácny prvok, amerícium, sa nenachádza v prírode, ale je vedľajším produktom rozpadu plutónia, ktoré sa samo generuje počas prevádzky jadrových reaktorov.

Tím vedcov vedený NNL, spolupracujúci s University of Leicester, extrahoval amerícium z britskej zásoby plutónia a využil teplo generované z tohto vysoko rádioaktívneho materiálu na generovanie dostatočného elektrického prúdu na rozsvietenie malej žiarovky v špeciálnom tienenom priestore v centrálnom laboratóriu NNL v Cumbrii, severozápadnom Anglicku.

Tento prielom znamená potenciálne využitie amerícia v rádioizotopových energetických systémoch pre misie, ktoré budú využívať teplo z peletiek amerícia na napájanie kozmických lodí smerujúcich do hlbokého vesmíru alebo do náročných prostredí na povrchoch planét, kde iné zdroje energie, ako napríklad solárne panely, už nefungujú.