Yukiya Amano bude ďalšie 4 roky riaditeľom MAAE

0
71

Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) znovu vymenovala súčasného generálneho riaditeľa, Yukiyu Amana, na ďalšie funkčné obdobie štyroch rokov, od 1. decembra 2017 do 30. novembra 2021. Rozhodnutie rady opätovne vymenovať pána Amana prebehlo bez hlasovania, čo znamená, že žiadna krajina nevyjadrila nesúhlas. Toto rozhodnutie musí byť potvrdené všetkými členskými štátmi MAAE v septembri, čo sa všeobecne považuje za formalitu.

„Spojené štáty sa s potešením pripojili k rozhodnutiu rady o schválení pána Amana za generálneho riaditeľa na funkčné obdobie začínajúce sa 1.12.2017,“ uvádza sa vo vyhlásení USA. Po súhlase väčšiny krajín dlho pred zasadnutím správnej rady sa čakalo práve na verejné vyjadrenie USA. „Toto rozhodnutie aklamáciou jasne demonštruje uznanie Rady za vykonávanie funkcie generálneho riaditeľa počas niektorých z najvýznamnejších výziev pre agentúru, vrátane koordinácie medzinárodnej reakcie na haváriu Fukušima-Daiiči,“ dodáva vyhlásenie USA.

Keď bol prvýkrát zvolený Amano, podporovali ho západné mocnosti, hľadajúce podobne ako oni zmýšľajúceho nástupcu Mohameda ElBaradeia, ktorý sa nezhodol s predstaviteľmi USA v otázke Iránu a bol obvinený administratívou Georgea W. Busha, že je príliš mäkký na Teherán.

Y. Amano začal svoje prvé štvorročné funkčné obdobie 1. decembra 2009. Vyštudoval na Právnickej fakulte Tokijskej univerzity, v roku 1972 nastúpil na japonské ministerstvo zahraničia, zastával sériu pozícií v Belgicku, Francúzsku, Laose, Švajčiarsku a USA. Pred nástupom do MAAE slúžil ako generálny riaditeľ pre odzbrojenie, nešírenie zbraní a oddelenie vedy na japonskom ministerstve zahraničia.

Začiatkom tohto týždňa Y. Amano zdôraznil, že je dôležité vychádzať z akčného plánu MAAE pre jadrovú bezpečnosť, ktorý bol prijatý po havárii Fukušima-Daiiči. „Budeme hľadať spôsoby, ako ďalej posilniť našu prácu v oblasti jadrovej, radiačnej a dopravnej bezpečnosti a v zaobchádzaní s odpadom,“ uviedol. MAAE sa podľa neho bude aj naďalej zameriavať na účinnosť dozoru, povedomie o bezpečnosti a budovanie kapacít.