Jadrová elektráreň Three Mile Island sa má do konca septembra natrvalo odstaviť. 

Three Mile Island: Nezískali dotáciu

Spoločnosť Exelon Generation hľadala dotácie u zákonodarcov v Pennsylvánii, aby udržala túto JE s tlakovodným reaktorom s výkonom 819 MW v komerčnej prevádzke, ale spoločnosť sa domnieva, že sa tak nestane včas.

„Nevidíme cestu vpred pre zmeny politiky pred 1. júnom, čo je termín nákupu paliva pre TMI,“ uviedla vo vyhlásení Kathleen Barronová, viceprezidentka spoločnosti Exelon. Spoločnosť povedala, že blok Three Mile Island-1 v Middletowne v Pensylvánii bude odstavený do 30. septembra.

Súťaž so zemným plynom

V máji 2017 spoločnosť uviedla, že blok bude predčasne vyradený, ak štát alebo federálna vláda neprijmú opatrenia, aby mohla jadrová energia vo všeobecnosti ekonomicky súťažiť so zemným plynom. Exelon povedala, že trh nedokáže rozpoznať prínosy pre životné prostredie a odolnosť TMI a iných jadrových elektrární s nulovými emisiami uhlíka.

Vo februári spoločnosť uviedla, že jej jadrové elektrárne Dresden, Byrone a Braidwood v štáte Illinois vykazujú zvýšené známky ekonomickej tiesne, čo by mohlo viesť k ich predčasnému odstaveniu na trhu, ktorý ich neodmeňuje za ich príspevok k odolnosti siete a ich schopnosti produkovať veľké množstvo energie bez znečisťovania ovzdušia a emisií uhlíka.

Inštitút jadrovej energie (NEI), energetická skupina so sídlom vo Washingtone, už dlho vyzýva na výraznú investičnú a odvážnu politiku, ktorá pomôže USA udržať si pozíciu svetového lídra v oblasti jadrovej bezpečnosti, technológií a prevádzky.

V januári prezidentka a generálna riaditeľka NEI Maria Korsnicková uviedla, že jadrový sektor je pod tlakom, pretože bol považovaný za samozrejmosť v „dokonalej búrke“ vytvorenej veľmi nízkymi cenami zemného plynu, veľmi nízkym rastom dopytu po elektrickej energii a dotáciami pre iné typy výroby.

„Dnešok je náročný deň pre našich zamestnancov, ktorí dúfali, že štátni politici včas podporia oceňovanie bezuhlíkovej jadrovej energie rovnakým spôsobom, akým oceňujú iné formy čistej energie, aby zachránili TMI pred predčasným odstavením,“ povedal v stredu 8. mája 2019 Bryan Hanson, viceprezident a šéf jadrovej energetiky v spoločnosti Exelon.

Nehoda na Three Mile Island

Three Mile Island-2, druhý jadrový blok na TMI, bol odstavený v marci 1979 po tom, keď sa čiastočne roztavilo jeho palivo v najvážnejšej havárii v histórii prevádzky jadrových elektrární v USA.

Havária bola na úrovni 5 zo siedmich úrovní Medzinárodnej stupnice jadrových a rádiologických udalostí. Nikto pri nej nezomrel a nikto nebol vážne zranený, ale nehoda viedla k obavám z bezpečnosti jadrovej energie a spomalila výstavbu nových reaktorov.