Jadrová energia je najväčším zdrojom elektriny s nízkymi emisiami uhlíka v Európe. Ak nenastanú politické zmeny, až tri štvrtiny starnúcej jadrovej flotily v Európe môžeme odstaviť do roku 2040.  Povedal to výkonný riaditeľ Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Fatih Birol na podujatí ENEF 2019.

Birol vo svojom prejave na Európskom fóre jadrovej energie (ENEF) v Prahe vyhlásil, že jadrová energia môže prispieť k zníženiu globálnych emisií CO2 a zlepšeniu energetickej bezpečnosti, ale pokiaľ nebudú prekonané prekážky, ktorým čelí, jej rast bude obmedzený.

Jadro dokáže dekarbonizovať ešte viac

Dalšie obnoviteľné zdroje energie a postupné vyraďovanie uhlia by mohli znížiť emisie CO2 o 40%, ale jadrová energia by mohla pomôcť dosiahnuť ešte väčšie zníženie. Obnoviteľné zdroje energie, energetická účinnosť, inovatívne technológie a jadrová energia sú všetky potrebné.

Birol varoval, že bez politických zmien by mohla jadrová výroba prudko klesnúť v EÚ, USA a Japonsku.

Do roku 2040 by EÚ mohla stratiť približne 100 GW inštalovaného výkonu, USA viac ako 60 GW a Japonsko takmer 40 GW. K veľkému rastu však prichádza v Číne, Rusku a Indii, pričom Čína plánuje pridať viac ako 100 GW inštalovaného výkonu do roku 2040.

Birol uviedol, že na medzinárodnej úrovni sa jadrová energia v roku 2018 podieľala 10% na výrobe elektrickej energie, pričom uhlie je najvyššie, na úrovni 38% a plyn na druhom mieste, na úrovni 23%. Solárna fotovoltaika a vietor boli na úrovni 7%.

Marián Naniaš: Energetici sú maratónci. Bežia na dlhé trate

0
Lákala ho kybernetika, organizácia a riadenie, ale aj energetika. Napokon zvíťazil "atóm". Začínal na bohunickej V1 ako operátor, neskôr ako zmenový inžinier a vedúci prevádzky....