Černobyľ: Dokončili záverečnú skúšku nového krytu za 2 miliardy €

0
2680

Záverečná skúška štruktúry, ktorá bola postavená za 2 miliardy € na zakrytie zničeného reaktora 4. bloku v jadrovej elektrárni (JE) v Černobyle na Ukrajine pred jej uvedením do prevádzky bola dokončená. Oznámila to vo štvrtok Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Úspešné dokončenie 72-hodinovej skúšobnej prevádzky, deň pred 33. výročím havárie z roku 1986, znamená bezpečné fyzické dokončenie stavby, známej ako Nový bezpečný kryt (NSC).

Nový bezpečný kryt v Černobyle

New Safe Confinement – najväčšia oblúková štruktúra, aká bola kedy postavená – ochráni životné prostredie pred ďalšími únikmi rádioaktívnych materiálov a umožní dlhodobú demontáž starého krytu a zničeného reaktora, ako aj odstránenie rádioaktívneho inventára.

EBOR uviedla, že je to vyvrcholenie viac ako desaťročnej práce na NSC, financovanej z Fondu EBOR na ochranný kryt černobyľského reaktora. Fond bol podporený viac ako 45 donorskými krajinami a fondmi EBOR, ktoré prevyšovali celkové náklady 2,1 miliardy €. EBOR uviedla, že projekt NSC predstavuje najväčšiu medzinárodnú spoluprácu v oblasti jadrovej bezpečnosti.

Koncepčný návrh NSC bol prijatý v roku 2001 a výstavba sa začala v roku 2011. NSC bol navrhnutý tak, aby pokryl budovu reaktora a kryt postavený v roku 1986, aby uzavrel zvyšky zničeného reaktora 4. bloku. Kryt, alebo „sarkofág“, bol narýchlo postavený za sedem mesiacov a už strácal svoju funkčnosť. NSC, ktorý má 100-ročnú životnosť, bol v novembri 2016 nasunutý na svoje miesto z miesta jeho montáže. Bol postavený mimo sarkofágu, aby sa znížilo vystavenie pracovníkov radiačnej záťaži.

Demontáž havarovaného štvrtého bloku v hermeticky uzavretom prostredí

Technologická budova bude slúžiť ako riadiace centrum NSC, z ktorého sa bude riadiť každodenná prevádzka stavby a práce spojené s vyraďovaním z prevádzky. V tejto práci bude zohrávať rozhodujúcu úlohu žeriavový systém, ktorý bol inštalovaný tesne pod stropom NSC. S dĺžkou mosta dlhšou ako Boeing 777 a nosnosťou až 50 ton, tento plne automatizovaný systém umožní budúcu demontáž 4. bloku v hermeticky uzavretom prostredí.

NSC je súčasťou Plánu implementácie ochranného krytu na transformáciu Černobyľu – v čase havárie v roku 1986 v Sovietskom zväze – na environmentálne bezpečné prostredie. EBOR uviedla, že poskytla 715 miliónov € z vlastných zdrojov na podporu černobyľských projektov vrátane NSC.