Rusko dokončilo skúšky reaktorov na prvej plávajúcej jadrovej elektrárni

0
272
Akademik Lomonosov. FOTO: Atomenergo
Akademik Lomonosov. FOTO: Atomenergo

Ruská plávajúca jadrová elektráreň Akademik Lomonosov je o krok bližšie k plnej funkčnosti. Má za sebou úspešné skúšky oboch reaktorov. Včera to oznámil ruský gigant Rosenergoatom.

Akademik Lomonosov: Odtiahnú ho na Čukotku

„Dňa 31. marca 2019 oba reaktory plávajúcej elektrárne úspešne dosiahli výkon 100%,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Skúška potvrdila spoľahlivú prevádzku primárnych a pomocných zariadení a automatizáciu technologických procesov.“ Ukončenie skúšky znamená, že zariadenie môže dostať prevádzkovú licenciu, ktorú Rosenergoatom očakáva v júli.

Akademik Lomonosov bude potom odtiahnutý z Murmanska, kde prebiehajú skúšky, na jeho základňu v arktickom prístavnom meste Pevek v regióne Čukotka na ďalekom severovýchode krajiny.

V Peveku prebiehajú práce na pobrežnej infraštruktúre, ktorá je potrebná na pripojenie plávajúcej elektrárne k mestským energetickým a vykurovacím sietiam. Akademik Lomonosov by mal v decembri začať dodávať energiu pre mesto Pevek.

Prvá plávajúca jadrová elektráreň od roku 1967

Akademik Lomonosov bude prvým plavidlom navrhovanej flotily plávajúcich elektrární s malými tlakovodnými reaktormi, ktoré môžu poskytovať energiu, teplo a odsolenú vodu do vzdialených a suchých oblastí Ruska. Plavidlo  s výtlakom 21 000 ton má dva ruské reaktory KLT-40S, každý s elektrickým výkonom 35 MW, čo postačuje na zásobovanie mesta s asi 200 000 obyvateľmi energiou.

Bude to prvá plávajúca jadrová elektráreň, ktorá bude postavená od roku 1967, keď bola v USA nasadená plávajúca jadrová elektráreň MH-1A, tiež známa ako Sturgis. Sturgis bola odtiahnutá do Panamského prieplavu, kde dodávala výkon 10 MW elektrickej energie od októbra 1968 do roku 1976.