Podpora jadrovej energie vo Fínsku rastie už tri roky v rade, čo je podnietené rastúcimi obavami o klimatické zmeny a zvyšovaním povedomia o spôsoboch, ako proti nim bojovať.

Podľa prieskumu v roku 2018 bol rast až na úrovni 5%, čím sa dostal na rovnakú úroveň ako v prvých rokoch tohto storočia.

Fíni chcú zvýšiť využívanie jadrovej energie

Prevádzkovateľ jadrových elektrární TVO uviedol, že prieskum ukázal, že 42% by chcelo zvýšiť využívanie jadrovej energie, 23% považuje súčasnú úroveň za vhodnú a 28% by chcelo obmedziť využívanie jadrovej energie. V roku 2017 chcelo 37% respondentov zvýšiť využívanie jadrovej energie v porovnaní s 30% v roku 2016.

Spomedzi priaznivcov zelenej strany, teraz väčší počet podporuje jadrovú energiu, ako je proti nej. Dvadsaťdva percent zelených priaznivcov by chcelo vybudovať viac jadrových elektrární a 24% uviedlo, že súčasná úroveň je vhodná. To znamená, že 46% zelených priaznivcov schvaľuje využívanie jadrovej energie a 45% ju chce znížiť.

Podpora jadrového priemyslu vo Fínsku bola najvyššia v roku 2009, keď 44% respondentov chcelo zvýšenie využívania jadrovej energie.