Rusko podpísalo dohodu o výstavbe štyroch nových jadrových blokov v Číne, dvoch v lokalite Xudabao v provincii Liaoning v severovýchodnej Číne a dvoch na jadrovej elektrárni (JE) Tianwan v provincii Ťiang-su na východe krajiny.

Ruská štátna jadrová korporácia Rosatom uviedla, že zmluva na technický dizajn na výstavbu 3. a 4. bloku v Xudabao bola podpísaná v Pekingu 7. marca.

Na výstavbu blokov 7 a 8 bola podpísaná všeobecná zmluva. Na JE Tianwan sa nachádzajú štyri jadrové bloky VVER-1000 dodané Ruskom a dva čínske tlakovodné reaktory CNP-1000 vo výstavbe.

Generálny riaditeľ spoločnosti Alexej Lichačev minulý rok citoval štátnu tlačovú agentúru Tass, ktorá povedala, že všetky štyri bloky budú typu VVER-1200, generácie III+.

Obe krajiny podpísali v júni 2018 prvé dohody pre štyri bloky. V apríli 2014 bola schválená lokalita Xudabao na výstavbu dvoch jadrových blokov Westinghouse AP1000 s možnosťou vybudovania ďalších štyroch blokov. Podľa štatistík Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu sa výstavba dvoch AP1000 ešte nezačala.

Správy v ruských médiách uviedli, že sa práca v tejto lokalite začala v roku 2010, ale bola pozastavená v roku 2011 po havárii JE Fukušima-Daiiči.

V roku 2016 China Nuclear Industry 22 Construction Company, dcérska spoločnosť China Nuclear Engineering and Construction Corporation, podpísala zákazky na dodávku a výstavbu dvoch blokov AP1000.

Čína má ambiciózne jadrové plány s oficiálnym cieľom 58 GW inštalovanej jadrovej kapacity do roku 2020, a to zo súčasných  takmer 36 GW v 46 prevádzkovaných blokoch.

Podľa šanghajskej energetickej poradenskej spoločnosti Nicobar, cieľom Číny je mať do roku 2030 v komerčnej prevádzke 110 jadrových blokov, ale tento cieľ bude pravdepodobne upravený v nasledujúcom päťročnom pláne, ktorého prvý návrh sa objaví v tomto roku.

Podľa Nicobar štátna China National Nuclear Corporation (CNNC) oznámila, že čínska vláda by mala začať stavať osem nových jadrových elektrární ročne pred rokom 2030, v jej úsilí o ziskový a udržateľný sektor.