Šesťdesiatdeväť percent obyvateľov žijúcich v blízkosti navrhovaných miest pre jadrové elektrárne v Poľsku podporuje ich výstavbu. Je to drobný nárast v porovnaní so 67% minulý rok. Ukázal to prieskum štátnej PGE EJ1, ktorá zodpovedá za prvý jadrový projekt v Poľsku. 

Postoj „susedov“ sa zlepšil

Prieskum naznačuje, že podpora výstavby JE zostala od posledného prieskumu stabilná, ale postoj obyvateľov k umiestneniu atómky v blízkosti svojich domovov sa zlepšil.

Hlavnými dôvodmi podpory nových JE sú nové pracovné miesta, príležitosti pre rozvoj lokálnych komunít a lacnejšia elektrina. Až 78 % respondentov uviedlo, že Poľsko potrebuje jadrovú elektráreň, pretože súčasné zdroje elektrickej energie nepokrývajú dopyt. Poľsko potrebuje novú atómku aj preto, aby sa zbavilo závislosti na uhlí a znížilo emisie CO2. 

Poľský program pre jadro

Poľsko spustilo v roku 2014 národný program jadrovej energie, ktorý zahŕňal výstavbu kapacity až 6 GW do roku 2035. Nová vláda odložila konečné rozhodnutie o programe po jej nástupe v roku 2015. Nedávny návrh energetickej stratégie vyzval na výstavbu prvého jadrového bloku v Poľsku do roku 2033 a ďalších päť alebo šesť do roku 2043.

Zdroj blízky vláde uviedol, že Poľsko sa bude snažiť o možný 6% podiel jadra v prvej polovici 30. rokov a 15-20% podiel jadra do roku 2050, hoci to bude závisieť od konečného rozhodnutia o jadrovom programe a jeho financovaní.

V apríli 2017 PGE EJ1 začala prieskum životného prostredia a výberu miesta vo dvoch lokalitách – Lubiatowo-Kopalino v okrese Choczewo a Żarnowiec v okrese Korkowa.