V roku 1967 prijal americký štát Florida zákon špecificky šitý na mieru Disney World. Mal tejto zábavnej produkčnej spoločnosti umožniť, aby svojmu testovaciemu mestečku dodávala energiu z vlastnej jadrovej elektrárne. Píše o tom popredný americký odborník na energetiku James Conca. 

Disney reaktor vo futuristickom mestečku

Waltovi Disneymu malo ísť o získanie nezávislosti či autonómie pre svoje pokusné mestečko, v ktorom malo bývať 20 000 ľudí a malo sa stať testom futuristického plánovania nových miest, v ktorom mali autá – kvôli bezpečnosti – jazdiť pod zemou. Aby bolo mestečko Epcot (skratka z Experimental Prototype Community of Tomorrow, čiže Experimentálneho prototypu komunity zajtrajška) nezávislé od štátu, znamenalo to mať vlastný zdroj energie.

„Akokoľvek bizarne to znie, bol to skôr dôkaz politickej moci Myšiaka ako čohokoľvek jadrového,“ píše Conca. „Tento zákon je len zaujímavá historická poznámka.“ 

Pozornosť však vzbudzuje súčasná snaha Disney o prechod na zelené energie. Prevádzkové náklady Disney World sú 10 miliárd dolárov ročne – a účet za elektrinu sa šplhá k 100 miliónom dolárov. Ako píše Conca, takéto množstvo elektriny by im zabezpečili dva modulárne reaktory NuScale. „Pretože malé modulárne reaktory je niečo, čo si sám Walt Disney predstavoval do budúcnosti. Sú kompaktné, neroztavia sa, nemusia sa odstaviť na výmenu paliva, môžu sa prevádzkovať mnoho desaťročí, neprodukujú emisie, rýchlo znížia alebo zvýšia výkon, aby sa prispôsobili dodávke zo solárnych a budúcich veterných elektrární a sú lacnejšie ako čokoľvek iné okrem zemného plynu – neexistuje nič lepšie, čo predstavuje budúcnosť energie v Amerike,“ píše Conca.

Náš priateľ atóm

Náš priateľ atóm

Inou zaujímavosťou z minulosti je vydanie knihy Náš priateľ atóm ešte v roku 1956 – v atómovom veku – v ktorom spoločnosť Disney spolupracovala s nemeckým fyzikom Heinzom Haberom. Cieľom bolo ukázať aj pozitívnu stránku jadrovej energie, ktorá dovtedy mala viac vojenské ako mierové použitie.

Sám Walt Disney dokonca napísal predslov ku tejto knihe:

„Atóm je naša budúcnosť. … Príbeh atómu je fascinujúca povesť o ľudskom hľadaní poznania, príbeh o vedeckom dobrodružstve a úspechu. Atómová veda priniesla mnoho ovocia a ovládnutie atómovej energie je iba úžasným koncovým výsledkom. … Atómová energia začala ako pozitívna, kreatívna myšlienka. Vytvorila modernú vedu s jej mnohými benefitmi pre ľudstvo.“