Fínsko chce, aby Európska únia (EÚ) súhlasila s dosiahnutím čistej nulovej uhlíkovej stopy do roku 2050. Uviedol to v pondelok 4. marca fínsky minister životného rostredia Kimmo Tiilikainen na stretnutí ministrov EÚ.

Globálne otepľovanie pod 2 stupňami

Podľa agentúry Reuters Fínsko, ktoré prevezme rotujúce predsedníctvo EÚ v druhej polovici roka 2019, vyzvalo na vedúce postavenie v boji proti zmene klímy po tom, ako sa americký prezident Donald Trump rozhodol vycúvať z globálnej dohody dohodnutej v roku 2015 v Paríži.

Cieľom tejto dohody je udržať globálne otepľovanie výrazne pod úrovňou 2°C v porovnaní s predindustriálnymi úrovňami a pokračovať v úsilí o obmedzenie zvyšovania teploty ešte viac, na 1,5°C.

Výkonná rada EÚ minulý rok navrhla, aby sa EÚ usilovala o čisté nulové emisie skleníkových plynov do roku 2050.

Uhlíková stopa EÚ

Štatistický úrad Eurostat odhaduje uhlíkovú stopu 28 štátov EÚ na úrovni 7,1 tony na osobu v roku 2016. Uhlíková stopa meria, koľko CO2 bolo emitovaného kvôli dopytu po produktoch v 28 štátoch EÚ.

„Európska únia musí zosúladiť našu klimatickú a energetickú politiku podľa cieľa udržať globálne otepľovanie pod 1,5°C. To znamená, že EÚ musí dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050,“ povedal pán Tiilikainen novinárom.

Myšlienku podporujú krajiny ako Švédsko, Francúzsko a Holandsko, ale proti nej sú iné štáty EÚ, vrátane Nemecka a Poľska, ktoré chcú chrániť priemysel s vysokou zamestnanosťou ako napríklad automobilový priemysel a ťažbu uhlia.