Členovia Svetovej asociácie jadrových prevádzkovateľov (WANO) vo štvrtok 21.2. hlasovali o založení pobočky a podporného centra v Šanghaji v Číne, čo uľahčí organizácii poskytovanie služieb prevádzkovateľom v regióne s najrýchlejšie sa rozvíjajúcou komerčnou jadrovou energetikou na svete.

WANO uviedla, že dôvodom tohto kroku je uspokojiť dramatický nárast vo výstavbe jadrových elektrární (JE) v Číne aj v celej Ázii, kde sa pripravujú približne dve tretiny nových reaktorov na svete. S rastúcim dopytom po svojich službách od prevádzkovateľov, ktorí stavajú nové bloky, bude WANO dobre pripravená, aby zabezpečila, že tieto bloky prejdú bezpečne a spoľahlivo z výstavby do prevádzky.

Generálny riaditeľ WANO Peter Prozesky uviedol, že za posledných 30 rokov sa Čína stala kľúčovým hráčom v komerčnom jadrovom sektore.

„Nová kancelária bude v súlade s naším poslaním. Bude medzinárodná, nezávislá, technologicky neutrálna a schopná vykonávať všetky funkcie WANO,“ povedal.

V prvej fáze iniciatívy v Šanghaji vznikne pobočka s približne 40 zamestnancami. Neskôr sa stane podporným centrom, ktoré bude stále riadiť londýnsky úrad, ale môže začať podporovať iné regionálne centrá. V tretej a poslednej fáze budú členovia WANO hlasovať o založení kancelárie ako plnohodnotného regionálneho centra.

Predseda WANO Jacques Régaldo povedal, že nová kancelária predstavuje jednu z najvýznamnejších zmien vo WANO od jej vzniku a má ohromnú podporu celosvetového členstva organizácie.

Čínske členské organizácie WANO uviedli v spoločnom vyhlásení, že kancelária bude významnou silou v neustálom zvyšovaní bezpečnosti a spoľahlivosti. Sú to organizácie China National Nuclear Corporation, China General Nuclear Power Corporation, State Power Investment Corporation a China Huaneng Group Company Ltd.

WANO je nezisková organizácia, ktorá pomáha svojim členom maximalizovať bezpečnosť a spoľahlivosť jadrových elektrární na celom svete. Zriadili ju prevádzkovatelia JE v roku 1989 na výmenu poznatkov o bezpečnosti a prevádzkových skúsenostiach. Členovia WANO prevádzkujú približne 460 jadrových blokov vo viac ako 30 krajinách a oblastiach sveta.