Emisie súvisiace s dodávkami energie v Spojenom kráľovstve (UK) by mali byť do roku 2020 o 69% nižšie ako v roku 1990 a do roku 2030 o 73% nižšie, pričom výroba z fosílnych palív bude nahradená výrobou z obnoviteľných zdrojov a „prípadne jadra“, uviedla vláda v návrhu energetického a klimatického plánu predloženého Európskej komisii.

Návrh plánu, ktorý sa vyžaduje v rámci balíka EÚ o ekologickej energii, dojednaného v roku 2018, hovorí, že po prudkom poklese výroby z uhlia v roku 2016 očakáva UK „ďalší postupný pokles výroby z fosílnych palív do roku 2035“.

Tá bude nahradená viacerými obnoviteľnými zdrojmi a prípadne jadrovou energiou so zvýšeným dovozom, až kým nová jadrová kapacita nezníži túto potrebu v 30. rokoch,“ uvádza sa v pláne.

Podľa plánu je UK jedna z prvých krajín, ktoré uznali klimatické zmeny a pracovali proti hospodárskym a bezpečnostným hrozbám a patrí k najúspešnejším rozvinutým krajinám s rastom ekonomiky pri znižovaní emisií. Od roku 1990 UK znížilo emisie o viac ako 40%, zatiaľ čo ekonomika narástla o viac ako dve tretiny.