Rusko zavezie prvé kazety s palivom tolerantným voči haváriám do výskumného reaktora MIR

Prvé v Rusku vyrábané experimentálne jadrové palivové kazety, ktoré sú tolerantné voči havárii (ATF), boli zavezené na testovanie do vodných slučiek výskumného reaktora MIR v Štátnom výskumnom ústave atómových reaktorov v Dimitrovgrade, v juhozápadnom Rusku, uviedla spoločnosť Tvel.

Testovanie je súčasťou projektu na vývoj ruského paliva, ktoré je odolné voči vážnym nadprojektovým haváriám a prináša ho na trh.

Dve experimentálne palivové kazety, vyrobené v závode na výrobu chemických koncentrátov v Novosibirsku na juhozápadnej Sibíri, pozostávajú z palivových tyčí pre ruské tlakovodné reaktory VVER so štyrmi rôznymi kombináciami materiálov pokrytia a matrice.

Palivové pelety sú vyrobené z jedného z dvoch materiálov: buď tradičného oxidu uránu alebo zliatiny uránu a molybdénu so zvýšenou hustotou a tepelnou vodivosťou. Pokrytie palivového prútika je buď zliatina zirkónia s chrómovým povlakom alebo chrómniklová zliatina. Každá kazeta obsahuje 24 palivových prútikov s rôznymi kombináciami materiálov.

Kazety sa testujú v reaktore MIR za podmienok, ktoré sú čo najbližšie k prevádzkovým podmienkam reaktora. Návrh výskumného reaktora umožňuje paralelné štúdium v ​​samostatných slučkách, čo je obzvlášť dôležité vzhľadom na súčasné testovanie palív pre reaktory ruského a zahraničného dizajnu.

Prvá fáza testov bude dokončená tento rok. V ďalšej fáze projektu sa zavezú experimentálne palivové kazety s niektorými palivovými tyčami ATF do komerčného energetického reaktora v Rusku.

MIR, výskumný bazénový reaktor so slučkami, je určený predovšetkým na testovanie palivových prútikov, palivových kaziet a ďalších jadrových komponentov rôznych typov prevádzkovaných aj vyvíjaných jadrových reaktorov.

Jadrový priemysel hovorí, že palivá odolné voči haváriám majú potenciál transformovať bezpečnosť a prevádzku JE a cieľom je začať ich nasadzovať v prvej polovici 20. rokov. Sú navrhnuté tak, aby prežili stratu aktívneho chladenia v aktívnej zóne reaktora oveľa dlhšie ako súčasné druhy paliva.