Grónsky ľad sa topí rýchlejšie, ako si mysleli vedci, pričom tempo straty ľadu sa od roku 2003 zvýšilo štvornásobne, zistil nový výskum.

Obrovské ľadovce v Grónsku strácajú čoraz väčšie kusy ľadu do Atlantického oceánu, kde sa ľad topí. Vedci však zistili, že najväčšia strata ľadu od roku 2003 sa vyskytla v juhozápadnom regióne ostrova, ktorý je vo veľkej miere bez ľadovcov.

To naznačuje, že povrchový ľad sa jednoducho topí, keď rastú globálne teploty, čo spôsobí prúdenie riek z roztopeného ľadu do oceánu a zdvíhanie hladiny mora.

Juhozápadné Grónsko, ktoré sa predtým nepovažovalo za zdroj znepokojenia pre pobrežné mestá, sa má stať „veľkým budúcim prispievateľom k nárastu hladiny morí,“ hovorí výskum.

„Vedeli sme, že máme veľký problém so zvyšovaním rýchlosti straty ľadu z niektorých veľkých ľadovcov,“ povedal Michael Bevis, vedúci autor štúdie a profesor geodynamiky na Ohio State University. „Teraz však rozpoznávame druhý vážny problém: čoraz väčšie množstvo ľadovej hmoty odchádza ako tekutá voda, ako rieky, ktoré prúdia do mora.“

Výskum poskytuje nové dôkazy o nebezpečenstve hroziacom zraniteľným pobrežným mestám, akými sú Miami, Šanghaj, Bangladéš a rôzne ostrovy Tichého oceánu, keďže zmena klímy zmenšuje svetový pozemský ľad.