Začínam viac cvičiť hru na gitaru. Úprimne – viac chcem začínať (kecám), ako začínam. Vždy mi gitara robila radosť a bolo aj také obdobie v minulom storočí, keď som sa bezproblémovo „chytal“, ba dokonca som vedel texty stoviek piesní.

A celkom som nerozumel, prečo môj kamarát a „starý Lúčničiar“ Andrej nevytiahol ani raz svoje husle a nehral s nami pri rôznych jadrárskych stretnutiach. Aj som sa ho na to spýtal a vysvetlil mi, že on stále veľmi dobre vie a aj vnútorne počuje, ako by mu tie husle mali hrať, ale v reáli prsty už neposlúchajú tak, ako predtým. No necvičí. A produkovať priemernosť či „paškvily“ sa mu nechce. Dnes mu už rozumiem.

Paľo Habera zas niekde vysvetľoval, že jeho hrať len tak doma, či pri táboráku nebaví. Pôžitok sa mu zvyšuje s počtom poslucháčov a s veľkosťou sály. On asi stále cvičí. Mimochodom, keď sme v roku 1980 vystupovali každý s dvomi svojimi pesničkami v starom bratislavskom Junior klube (oficiálne Klube mladých obrancov vlasti) na rohu Palackého a Jesenského ulice, požičiaval si odo mňa gitaru. Nuž, šance sme mali vtedy rovnaké…, mňa však v tom čase viac bavil basketbal.

Záver? Čím poctivejšie sa niečomu venujeme, tým viac nás to baví.

Čím poctivejšie sa niečomu venujeme, tým viac nás to baví.

Čím viac niečo zanedbávame, tým viac strácame istotu, radosť, pohodu. A preto ak chcem „zažiariť“ na prednáške („Všetky oči na mne, okamih je môj“ a tu mám rovnaký pocit ako Paľko Haberovie – čím viac ľudí a väčšia sála, tým väčší pôžitok), tým viac sa musím pripravovať. O to viac, že už za tie roky viem rozpoznať, či mala prednáška cveng alebo nie.

Prednášky z predmetu Jadrové zariadenia som v tomto roku podľa Paľovho vzoru dal na Youtube, no v počte klikov ďaleko zaostávam.

P.S. 1 Do prvého ročníka študijného programu Jadrové a fyzikálne inžinierstvo sa na FEI STU prihlásilo v tomto roku len 8 študentov, možno sa mi tá gitara ešte zíde. Naspievam asi nejakú „odrhovačku“ o znalostnej ekonomike…

P.S. 2 Jedna vec je kecať, druhá skutočne robiť. A Číňania skutočne robia … aj reaktory tretej generácie. Prvá JE typu EPR (design AREVA) bola prifázovaná na sieť v Číne 29. 6. 2018 (Taishan-1, 1660 MWe). Prvá JE typu AP-1000 (design Westinghouse) bola prifázovaná na sieť tiež v Číne 30. 6. 2018 (Sanmen-1, 1157 MWe). Nuž neviem, či  budúcnosť nie je viac v čínštine ako v gitare.

Vladimír Slugeň, predseda SNUS