Globálna jadrová výroba vzrástla v roku 2017 o 1,1%, pričom rast v Číne a Japonsku bol čiastočne kompenzovaný poklesom v Južnej Kórei a na Taiwane.

Štatistická revízia svetovej energetiky vypracovaná BP tvrdí, že jadrová energia v Číne vzrástla o osem miliónov ton ropného ekvivalentu (mtoe) a v Japonsku – kde sa bloky vrátili do prevádzky po bezpečnostných kontrolách po Fukušime – o tri mtoe. V Južnej Kórei jadrová výroba klesla o tri mtoe a na Taiwane o dva mtoe.

Podiel nefosílnych palív v energetickom sektore v roku 2017 bol o niečo nižší ako pred 20 rokmi, pretože rast obnoviteľných zdrojov energie kompenzoval klesajúci podiel jadrovej energie.

Solárna kapacita sa vlani zvýšila o takmer 100 GW, keď len Čína vybudovala viac ako 50 GW – čo je ekvivalent výrobného potenciálu viac ako dvoch a pol jadrových elektrární typu Hinkley Point. V správe sa hovorí, že veľká časť tohto rastu je naďalej podporovaná politicky, ale napomáha aj pokračujúci pokles nákladov na slnečné zdroje, pričom aukčné ponuky sú nižšie ako päť amerických centov / kWh – čo by bolo pre väčšinu projektov nemysliteľné ešte pred rokom, je teraz takmer bežnou záležitosťou.

Spencer Dale, hlavný ekonóm skupiny BP, uviedol, že globálne energetické trhy v roku 2017 urobili krok späť, pokiaľ ide o prechod na energetický systém s nižším obsahom uhlíka. Rast dopytu po energii, spotreba uhlia a emisie uhlíka sa zvýšili. Podľa Dalea by sme to mali vnímať v kontexte mimoriadnych výsledkov zaznamenaných v predchádzajúcich troch rokoch. „Niektoré kroky späť boli takmer nevyhnutné.“