Yukiya Amano

Doteraz známe zdroje uránu sú dostatočné na viac ako sto rokov dodávok, ale súčasné nadmerné zásoby nemusia trvať večne a je dôležité, aby sa tento „životne dôležitý zdroj“ ťažil, vyrábal a spravoval udržateľne, povedal generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Yukiya Amano na otvorení stretnutia o výrobnom cykle uránu.

Amano vyhlásil na Medzinárodnom sympóziu o uránovej surovine pre jadrovo-palivový cyklus, že je tiež nevyhnutné plne zohľadniť environmentálne otázky tak, aby sa dnes zabezpečila akceptácia zo strany verejnosti a aby sa tak zabránilo problémom v budúcnosti.

Delegáti na stretnutí diskutujú o najnovšom výskume a technológiách súvisiacich s vývojom nových zdrojov uránu a technických, ekonomických, environmentálnych, bezpečnostných a sociálnych aspektoch prieskumu a ťažby uránu.

Amano verí, že pre svet bude ťažké čeliť dvojitej výzve – zabezpečiť dostatočnú energiu a obmedziť priemerné zvýšenie globálnej teploty na dva stupne Celzia v najbližších desaťročiach bez toho, aby viac využíval jadrovú energiu.

Predpovede MAAE ukazujú, že celosvetový potenciál jadrovej energetiky až do roku 2050 zostáva vysoký, ale očakáva sa jeho spomalenie v nasledujúcich rokoch.

Podľa Amana prebieha sľubná práca na nových generáciách jadrových reaktorov, ktoré vyžadujú menej uránu, vrátane niektorých typov malých, stredných alebo modulárnych reaktorov. Niektoré krajiny sa zaujímajú o tóriový palivový cyklus.V blízkej budúcnosti však väčšina nových technológií jadrovej energetiky bude v plnej miere alebo čiastočne používať urán,“ uviedol.

V súčasnosti je v prevádzke je 451 komerčných jadrových reaktorov v 30 krajinách. Ďalších 58 reaktorov je vo výstavbe, väčšinou v Ázii. Asi 30 krajín uvažuje o zavedení jadrovej energie.