Výskumný reaktor v blízkosti Ríma porazil osem ďalších miest v Taliansku a získal 500 miliónov eur na testovacie zariadenie Divertor Tokamak (DTT).

Talianska Národná agentúra pre nové technológie (ENEA) oznámila, že jej výskumné centrum vo Frascati bude domovom pre zariadenie, ktorého výstavba by sa mala začať v novembri a potrvá sedem rokov.

ENEA uviedla, že tento tokamak je jedným z najambicióznejších technologických projektov v oblasti výroby energie z jadrovej syntézy.

DTT je určený na vyriešenie niektorých z najväčších výziev fúzie, ako napríklad riadenie veľkých tokov energie produkovaných plazmou a testovanie nových materiálov, ktoré sú schopné odolávať vysokým teplotám. Cieľom je realizovať taký výskum, ktorého výsledky sa použijú v Medzinárodnom termonukleárnom experimentálnom reaktora (ITER). Stavajú ho v Cadarache vo Francúzsku za 20 miliárd €.

Divertor pre ITER je vyrobený z wolfrámových dlaždíc. Je však nepravdepodobné, že by tento materiál bol vhodný na skutočnú demonštráciu fungovania fúznej elektrárne, ktorá bude stabilne dodávať elektrinu do siete. DTT, vysoký 10 metrov s polomerom 5 m, bude skúmať alternatívne typy divertorov, ktoré by mohli vyhovovať budúcemu reaktoru.

Náklady na rímsky tokamak sa očakávajú vo výške pol miliardy eur. 60 miliónov  poskytne konzorcium európskych výskumných organizácií Eurofusion a ďalších 80 miliónov eur talianska vláda. Regionálna vláda v regióne Lazio poskytne 25 miliónov eur, zatiaľ čo Čína poskytne 30 miliónov a partneri ENEA ďalších 50 miliónov eur. Zvyšných 250 miliónov eur bude pochádzať z Európskej investičnej banky prostredníctvom úveru.