Akademik Lomonosov. FOTO: Atomenergo
Akademik Lomonosov. FOTO: Atomenergo

Prvá komerčná plávajúca jadrová elektráreň (PJE) v Rusku príde na svoje miesto určenia v Peveku, arktickom prístavnom meste v ďalekom severovýchodnom regióne Čukotka v júni 2019, uviedol ruský štátny jadrový prevádzkovateľ Rosenergoatom.

Akademik Lomonosov

Generálny riaditeľ spoločnosti Rosenergoatom Andrei Petrov povedal, že plávajúca jadrová elektráreň Akademik Lomonosov bude najskôr v prístavnom meste Murmansk na severozápade Ruska, kde prebehne naloženie jadrového paliva a skúšky kotvenia. Jej uvedenie do prevádzky je naplánované na jeseň roku 2019.

Celkový počet zamestnancov, ktorí budú slúžiť na PJE, bude 305, pričom 80 zamestnancov bude vždy v službe.

Rosenergoatom v októbri 2017 vyhlásil, že preplachovanie primárnych systémov PJE Akademik Lomonosov, ktorú stavali v Baltických lodeniciach v Petrohrade, je dokončené.

Energia pre 200 000 ľudí

Akademik Lomonosov bude prvým plavidlom navrhovanej flotily plávajúcich elektrární s malými blokmi s tlakovodným reaktorom, ktoré môžu dodávať energiu, teplo a odsolenú vodu do vzdialených a suchých oblastí krajiny. Bude to prvá PJE, ktorá bude postavená a nasadená po projekte MH-1A (Sturgis) v USA v roku 1967. Sturgis odtiahli do Panamského prieplavu, kde dodávala 10 MW elektrickej energie v rokoch 1968-1975.

Na plavidle s výtlakom 21 000 ton budú dva ruské reaktorové bloky typu KLT-40S s výkonom 35 MW elektrických, čo je dostatočné pre mesto s počtom okolo 200 000 obyvateľov.

Akademik Lomonosov nahradí výkon, ktorý chýba po odstavení atómky Bilibino, ktorá v tomto izolovanom regióne vyrába až 80% elektrickej energie. Prvý blok Bilibina je majú trvalo odstaviť v decembri 2018. Zostávajúce tri bloky budú odstavené v decembri 2021.