„Úrovne radiácie letia prudko hore,“ uviedol online denník Gizmodo. The Guardian napísal, že úrovne dosahovali najvyššie hodnoty od doby, keď v elektrárni pred takmer šiestimi rokmi nastalo trojité roztavenie aktívnej zóny. The Japan Times to nazvali „žeravé údaje radiácie“.

Toto všetko pramení z vyhlásenia spoločnosti Tokyo Electric Power Co., čiže TEPCO, ktorá prevádzkuje elektráreň a vedie proces čistenia. V iný deň povedali, že zmerané úrovne radiácie v reaktore Fukušima 2 – jednom z troch reaktorov, v ktorých nastalo tavenie aktívnej zóny – dosahovali hodnoty 530 sievertov za hodinu.

Aby sme uviedli súvislosti, predchádzajúce vysoké hodnoty merané okolo reaktora od roztavenia aktívnej zóny v marci 2011 – keď výkon reaktora vyradilo cunami – boli 73 sievertov za hodinu. Ožiarenie 4 sieverty za hodinu postačuje na to, aby zabilo človeka.

Roztavenie aktívnej zóny vo Fukušime bolo spôsobené cunami dňa 11. marca 2011, ktoré bolo vyvolané zemetrasením s magnitúdou 9,0 na severovýchodnom pobreží Japonska. V dôsledku zemetrasenia zahynulo viac než 18 500 ľudí.

Bolo zničené záložné napájanie elektrárne Fukušima, čo spôsobilo zlyhanie troch z jej šiestich reaktorov. V dôsledku tejto udalosti bolo potrebné evakuovať asi 160 000 ľudí, a to iba s malou nádejou na návrat domov.

Graf radiačných dávok
Graf dávok ionizačného žiarenia, ktoré dokáže osoba absorbovať z rozličných zdrojov. Jednotkou absorbovanej dávky je sievert (Sv). Stiahnuť v .pdf

Úrovne radiácie vo Fukušime ale nerastú tak rýchlo, ako to uvádzajú niektoré správy. Presnejšie povedané, TEPCO objavilo priestor s vyššími úrovňami radiácie, než boli odhalené predtým. Na to použili 10,5 metrov dlhé teleskopické rameno, ktorým prešetrovali vnútorný priestor v reaktore 2, ktorý sa nazýva „postament“.

Kamera na ramene odhalila niečo, čo vyzerá ako mreža, ktorá sa roztavila ožiareným palivom z jedného z reaktorov. Na obrázkoch vidno štvorcový otvor merajúci na každej strane 1 meter, ktorý, ako sa spoločnosť domnieva, pochádza z roztavených palivových tyčí z tlakovej nádoby, ktorá je nad nimi.

Ak sa to potvrdí, bude to prvé roztavené palivo z reaktora, ktoré bolo nájdené – dôležitý krok smerom k samotnému odstavovaniu elektrárne.

Jadrové palivo v hlavnej nádobe kontejnmentu bolo vystavené vzduchu a roztavené v dôsledku veľkého zemetrasenia v marci 2011,“ poznamenalo TEPCO v tlačovej správe.

Na základe analýzy udalosti sa zistilo, že časť roztaveného jadrového paliva mohla spadnúť do vnútornej časti postamentu.

Hoci bola vo vnútri elektrárne zistená vyššia úroveň radiácie, úrovne okolo nej sústavne klesajú. Toto naznačuje, že do okolia neuniká z Fukušimy žiadna radiácia.

„V Japonsku sa potĺka veľa ľudí s radiačnými monitormi a veľmi ľahko by sa zistilo, či nastal nárast ožiarenia, ktoré pochádza z elektrárne,“ povedal pre IFLScience profesor Gerry Thomas, odborník na radiáciu z Imperial College Londýn.

Grafika na stiahnutie: Graf radiačných dávok (.pdf)