Južná Kórea obnoví výstavbu reaktorov Shin Kori 5 a 6

Komisia zložená zo 471 občanov uviedla, že 59,5% jej členov hlasovalo za obnovenie výstavby jadrových blokov v juhovýchodnom meste Ulsan.

0
148

Komisia zložená zo 471 občanov uviedla, že 59,5% jej členov hlasovalo za obnovenie výstavby jadrových blokov Shin Kori 5 a 6 v juhovýchodnom meste Ulsan. Tie sú vo výstavbe od roku 2016. Komisiu zriadili s cieľom preskúmať plány juhokórejského prezidenta Moon Jae-in, ktorý žiadal zastavenie výstavby na tri mesiace ako súčasť vládnej politiky na postupné ukončenie jadrovej energetiky v Južnej Kórei.

Vyše 53 % členov komisie však podporilo vládnu politiku na postupné zníženie výroby jadrovej energie. V krajine 24 komerčných reaktorov vyrába približne 30% elektriny.

V nadväznosti na oznámenie Moona o postupnom obmedzovaní jadra správna rada spoločnosti Korea Hydro a Nuclear Power Corporation (KHNP) schválila vládny plán pozastaviť výstavbu blokov Shin-Kori 5 a 6. Predstavitelia spoločnosti však deklarovali, že budú bojovať proti plánom na odstavenie jadra.

Podľa medializovaných informácií KHNP zatiaľ do výstavby dvoch tlakovodných reaktorov investovala 1,4 miliardy dolárov (1,2 miliardy eur) a úplné zastavenie výstavby by pravdepodobne viedlo k súdnym sporom o kompenzácie.

Výstavba dvoch reaktorov má stáť 7,5 mld. dolárov a podľa juhokórejských médií je je stavba hotová na takmer 30%. Obnovenie výstavby sa očakáva už tento týždeň.