Ruská štátna jadrová spoločnosť Rosatom poslala do Saudskej Arábie návrhy na výstavbu prvej jadrovej elektrárne, ktoré sú súčasťou výberového konania na podpísanie zmluvy o výstavbe navrhovanej jadrovej elektrárne.

Podľa médií sa od Saudskej Arábie očakáva kontakt s potenciálnymi predajcami z viacerých krajín, vrátane Ruska, Číny, Južnej Kórey a Francúzska. Podľa správ tento najväčší svetový vývozca ropy chce v budúcom roku začať výstavbu dvoch jadrových blokov s celkovým výkonom až 2800 MW. V roku 2015 podpísali Rusko a Saudská Arábia medzivládnu dohodu o spolupráci v oblasti jadrovej energie. V marci 2017 ju vláda Saudskej Arábie schválila. Čína nedávno oznámila, že so Saudskou Arábiou podpísala dohody o spolupráci pri rozvoji projektov v oblasti jadrovej energetiky.

Saudská Arábia stále pripravuje štúdie uskutočniteľnosti predtým, než sa rozhodne, ako a kde postaví svoje prvé jadrové elektrárne, povedal Hashim bin Abdullah Yamani, prezident Mesta kráľa Abdulláha pre atómovú a obnoviteľnú energiu minulý mesiac na generálnej konferencii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Podľa Yamaniho bude mať Saudská Arábia do tretieho štvrťroka roku 2018 nezávislý dozorný orgán, ktorý bude dohliadať na jadrový priemysel, na základe skúseností získaných od fínskeho jadrového dozoru STUK.