Štúdia skúma prípady rakoviny štítnej žľazy okolo belgických jadrových lokalít

0
108

Priebežné výsledky štúdie belgického Vedeckého inštitútu verejného zdravia (WIV-ISP) ukázali, že počet nových prípadov rakoviny štítnej žľazy v okruhu 20 km okolo JE Tihange a Doel nie je vyšší ako priemer zaznamenaný pre Flámsko, Valónsko a región hlavného mesta Bruselu.

Štúdia WIV-ISP zistila „mierne vyšší“ výskyt nových prípadov rakoviny štítnej žľazy okolo jadrových lokalít Fleurus a Mol-Dessel, kde je umiestnená výroba izotopov, výroba paliva, výskum a zariadenia na spracovanie odpadu. Štúdia urobila v roku 2016 belgická Federálna agentúra jadrového dozoru (FANC) a Nadácia pre registráciu rakoviny a zahŕňa obdobie od roku 2000 do roku 2014.

Hlavným cieľom štúdie bolo poskytnúť epidemiologické údaje a nie hľadať príčinnú súvislosť medzi pozorovanými prípadmi rakoviny štítnej žľazy a prítomnosťou jadrových zariadení.

WIV-ISP tiež uviedol, že v nasledujúcich mesiacoch bude analyzovať prípady rakoviny štítnej žľazy a akútnej leukémie u detí v oblasti 20 km okolo belgických jadrových zariadení a JE. Konečné výsledky sa očakávajú v polovici roku 2018.