Zmena klímy už ovplyvňuje USA

0
118

Zmena klímy už ovplyvňuje USA a ľudská činnosť je primárny vinník, uvádza sa v návrhu správy vedcov z 13 federálnych agentúr USA.

Podľa New York Times, ktorý zverejnil tento report, to „priamo protirečí“ tvrdeniam prezidenta Donalda Trumpa a členov jeho kabinetu, ktorí tvrdia, že ľudský príspevok k zmene klímy je neistý a že schopnosť predvídať jeho účinky je obmedzená. V správe sa uvádza, že posledné desaťročia boli najteplejšie za posledných 1500 rokov a je veľmi pravdepodobné, že viac ako polovica priemerného rastu teploty na celom svete od roku 1951 môže byť spojená s ľudským vplyvom.

„Mnoho faktov dokazuje, že ľudské aktivity a najmä emisie skleníkových plynov, sú primárne zodpovedné za nedávne pozorované klimatické zmeny“.

Uznávajúc tisíce štúdií desiatok tisíc vedcov z celého sveta, autori správy píšu, že zmenu klímy môžeme vidieť „od vrchného okraja atmosféry až po hlbiny oceánov“, pričom teploty na zemských póloch stúpajú dvakrát rýchlejšie ako je celosvetový priemer. Návrh správy bol dokončený tento rok a je súčasťou Národného hodnotenia klímy, ktoré požaduje Kongres každé štyri roky. New York Times uviedol, že Národná akadémia vied podpísala návrh správy a autori čakajú na povolenie Trumpovej administratívy na vydanie správy.