Jadrová energia je najbezpečnejší veľký zdroj energie, hovorí Oxfordská univerzita

0
263

Jadrová energia najbezpečnejším hlavným energetickým zdrojom. Vyplýva to z on-line publikácie Our World in Data, ktorú vydáva Oxfordská univerzita.

Výskumníci si položili dôležitú otázku: Aký zdroj energie by sme si mali vybrať, ak ju chceme vyrábať s najmenším negatívnym dopadom na zdravie? Vyberali si spomedzi hnedného a čierneho uhlia, ropy, zemného plynu, biomasy a jadra, ktoré tvoria 96 % celkovej energetickej produkcie na svete. Autori zohľadňovali nielen krátkodobé zdravotné následky (priame úmrtia, znečistenie), ale aj dlhodobé či medzigeneračné (s ohľadom na klimatickú zmenu). Pri prepočte na jednu vyrobenú terrawatthodinu energie (čo je približne ročná spotreba viac ako 12-tisíc Američanov) najviac úmrtí – najmä kvôli znečisteniu ovzdušia – spôsobuje uhlie. Znečistené ovzdušie sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie podieľa až viac ako 7 miliónov úmrtiach ročne.

Na základe historických a súčasných údajov o úmrtiach súvisiacich s výrobou energie, jadro zrejme spôsobilo zďaleka najmenšiu škodu spomedzi súčasných hlavných zdrojov energie, uvádza sa v publikácii. „Táto empirická realita je vo veľkej miere v rozpore s vnímaním verejnosti, kde verejná podpora jadrovej energie je často nízka v dôsledku obáv o bezpečnosť.“

Our World in Data je online publikácia, ktorá ukazuje, ako sa menia životné podmienky. Tvorí sa na Oxfordskej univerzite v teame, ktorý sa skladá z ekonóma Estebana Ortizu Ospinu, webdevelopera Jaidena Mispyho a zakladateľa Maxa Rosera.