Rekapitulujeme 7. ročník Pohody: Má zmysel zvyšovať povedomie o jadre

0
149
  • Festival poznačilo nie najlepšie počasie, ale účasť v stane SNUS prekonala vlaňajšok.
  • Rebelujúca speváčka predčasne ukončila svoj koncert, v stane SNUS sa rebeli nevyskytli.
  • Airwheel vyhrala Monika Moravčíková zo Stupavy.
  • „Pohoďáci“ mohli v infostane SNUS nechať zmerať si vlastnú rádioaktivitu.
  • Píše Adrián Krajňák, predseda Mladej generácie SNUS.

21. ročník festivalu Pohoda sa po troch dňoch nabitých hudbou, sprievodnými akciami, športom, pivom, ale aj pozitívnou energiou 9. júla skončil a mne pripadlo zrekapitulovať, ako sa na ňom darilo našej mladej generácii SNUS, ktorá sa na festivale zúčastnila už po siedmykrát.

Čo sa týka samotného festivalu, tento rok ho poznačilo nie najlepšie počasie, vyskytli sa búrky s bleskami a nejaké prehánky. Blato a špina si vybrali svoju daň na návštevníkoch, ktorí tak namiesto jednej sprchy za celé trvanie festivalu (ako býva na podobných akciách zvykom) absolvovali očistnú kúru viackrát. Či už to bolo počasie alebo iné okolnosti, na niektorých koncertoch sa vyskytli aj problémy s technikou, čo napríklad vyústilo do predčasného konca koncertu speváčky M.I.A.. Organizátori sa však nechali počuť, že to bola vopred pripravená „show“, keďže slečna M.I.A., vlastným menom Mathangi „Maya“ Arulpragasam, je rebelka a podobné excesy sú vraj úplne bežne súčasťou jej vystúpení. Diváci teda za svoje peniaze dostali namiesto 1,5-hodinového koncertu slabých 50 minút a mohli sa presunúť na iný, zaujímavejší koncert. Za najpamätnejší moment Pohody 2017 možno označiť koncert zoskupenia “Bolo nás jedenásť“, ktorí odohrali všetky skladby z rovnomenného albumu, ktorí zložili Milan Lasica, Július Satinský a Jaro Filip v roku 1981.

Našťastie, v stane SNUS sa žiadni rebeli nevyskytovali a návštevníkom bol k dispozícii bez obmedzenia, či pršalo, alebo nie, pričom jediným technickým problémom, ktorý sa za celý festival vyskytol, bola chýbajúca plachta jednej steny nášho infostanu.

Tento problém sa však šikovným SNUSákom podarilo vyriešiť ešte pred otvorením brán festivalu a nič nebránilo začať prijímať zvedavcov, ktorí mali záujem dozvedieť sa niečo o výskyte ionizujúceho žiarenia v živote každého človeka, o rádionuklidoch, ktoré sa prirodzene nachádzajú v našom tele, čo bolo našou hlavnou témou tohtoročnej Pohody.

Okrem podávania informácií o rádioaktivite v každom z nás, jadrových elektrárňach v Slovenskej republike, priemyselnom využívaní jadrovej energie, alebo činnosti SNUS sa podávali aj slnečné okuliare a vynikajúce výkony. Slnečné okuliare sme podali spolu s certifikátom každému, kto si v našom infostane nechal „zmerať“ svoju rádioaktivitu. Víťazkou hlavnej ceny, ktorou bolo jednokolesové „približovadlo“ airwheel, sa stala Monika Moravčíková zo Stupavy.

Vynikajúce výkony podávali aj všetci tí, ktorí sa zapojili do našich dvoch súťaží, kvízu a instagramovej foto súťaže.  Odpovede na kvízové otázky sa nachádzali na posteroch, ktoré boli rozvešané v našom infostane. Samozrejme, vždy, keď sa niektorý zo súťažiacich dostal do úzkych, vždy mohol využiť nápovedu od „priateľa na telefóne“, respektíve v našom prípade skôr „SNUSáka v stane“. Tí radili nielen s odpoveďami na kvízové otázky, ale aj s tým, ako sa zapojiť do našej druhej, instagramovej foto súťaže. Jej princípom bolo uverejniť na Instagrame fotku z nášho infostanu, avšak aby to nebolo len strohé fotenie sa napríklad s posterom zobrazujúcim jednotlivé časti palivového cyklu, záujemci dostali k dispozícii možnosť obliecť sa do tyvekov, či využiť niektorú z rekvizít, ktoré boli pre nich na túto súťaž pripravené. Vecnými cenami do súťaží boli powerbanky, tričká a flašky na vodu (alebo na niečo ostrejšie).

Infostan SNUSu je každým rokom navštevovanejší čoraz väčším počtom návštevníkov, čo dokazuje aj prekonanie minuloročného počtu vykonaných meraní. Tento rok sme skončili na čísle 1 037 (minulý rok 863).

Niekto by mohol namietať, že si k nám návštevníci chodia iba po zaujímavý darček, ktorým boli minulý rok flašky na vodu a tento rok slnečné okuliare. Avšak táto hypotéza neobstojí, keďže merania sme ukončili až po minutí všetkých certifikátov, pričom sme pre ich nedostatok načreli aj do minuloročných zásob. Nie len počet meraní, ale aj nespočetné množstvo ľudí, ktorí sa prišli do infostanu pýtať a dozvedieť sa viac o otázkach, ktoré ich z oblasti jadra zaujímali, je dôkazom, že takéto akcie majú obrovský zmysel a sú dôležité pre informovanosť ľudí, ktorí vzhľadom k historickým udalostiam majú často negatívny, alebo skreslený pohľad na problematiku jadrovej energetiky.

Po ďalšom vydarenom 7. pokračovaní spojenia Pohody a SNUS-ky by som sa veľmi rád poďakoval v mene Mladej generácie SNUS  za organizačnú pomoc a zabezpečenie nášho infostanu SNUS na festivale. Osobitne ďakujem  Združeniu vidieckeho turizmu so sídlom v Hornej Seči za zapožičanie stanu a vybavenia. Ďalej by som chcel poďakovať podpredsedovi SNUS pánovi Jozefovi Markušovi za výbornú koordináciu logistiky a stavbu stanu, ÚJFI FEI STU a jej doktorandom za zapožičanie a prípravu meracej aparatúry. Veľká vďaka taktiež patrí Róbertovi Holému zo sekcie Komunikácia SNUS, pani Blažene Bajákovej ako aj všetkým osobám, ktoré priložili ruku k tomuto dielu. Na záver treba poďakovať Slovenskej nukleárnej spoločnosti za poskytnutie nemalých finančných prostriedkov na tento úspešný projekt.

Celá fotogaléria TU.