Jadrová technológia pomáha Dominikánskej republike odstrániť hmyz

0
148

Dominikánska republika odstránila hlavného škodcu v poľnohospodárstve, ovocnú mušku, s využitím jadrovej techniky s podporou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, uvádza sa vo vyhlásení MAAE zo 7. júla 2017.

Táto karibská krajina oficiálne vyhlásila na slávnosti v hlavnom meste Santo Domingo, že je bez hmyzu, a to dva roky po jeho rozšírení, čo viedlo k značným škodám v poľnohospodárstve.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu spolu s Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo OSN poskytla Dominikánskej republike pomoc na potlačenie tohto škodcu pomocou techniky sterilného hmyzu (SIT). Táto forma kontroly hmyzu využíva žiarenie na sterilizáciu veľkého počtu samcov hmyzu, ktoré sa potom uvoľňujú, aby sa spojili s voľne žijúcimi samicami. Pretože tieto sterilné páry neprodukujú žiadne potomstvo, populácia hmyzu sa časom potlačí alebo úplne eliminuje.

Rozšírenie ovocnej mušky v Dominikánskej republike sa po prvýkrát zaznamenalo v marci 2015 v blízkosti obľúbeného turistického mesta Punta Cana a rýchlo sa rozrástlo na 2 000 kilometrov štvorcových vo východnej časti krajiny. Zákaz dovozu bol uvalený na niekoľko poľnohospodárskych výrobkov, čo iba v roku 2015 malo za následok odhadovanú stratu vývozu ovocia a zeleniny vo výške 42 miliónov dolárov (36 miliónov €). Po dobrých výsledkoch pokusov o vyhubenie bol zákaz postupne zrušený, uviedla MAAE. Fakt, že ovocná muška bola odstránená, predstavuje „pozoruhodný úspech“ pre Dominikánsku republiku, MAAE a jej partnerov, povedal generálny riaditeľ MAAE Yukiya Amano.

foto: Wikimedia