Vedci a ochranári vyzývajú Južnú Kóreu, aby sa nevzdala jadra

0
121

Vedci a ochranári napísali otvorený list juhokórejskému prezidentovi Moon Jae-inovi a vyzvali ho, aby zvážil klimatické a environmentálne dôsledky postupného odstavenia jadrovej energie v Južnej Kórei. V liste sa uvádza, že klimatickí odborníci majú silný konsenzus, že na „výrazné zníženie emisií uhlíka a zlepšenie kvality ovzdušia bude potrebné rozšírenie jadrovej energie“. Medzivládny panel pre klimatické zmeny, Medzinárodná energetická agentúra a desiatky vedcov v oblasti klímy a energetických expertovi potvrdili význam jadrovej energie pri zmierňovaní klimatických zmien.

V liste sa uvádza, že za posledných 20 rokov si Južná Kórea získala celosvetovú reputáciu pre svoju schopnosť budovať osvedčené a cenovo efektívne jadrové elektrárne. Je jediným štátom, kde náklady na výstavbu jadrových elektrární v priebehu času poklesli. A v Spojených arabských emirátoch juhokórejská spoločnosť Kepco dokázala, že dokáže budovať nákladovo efektívne jadrové elektrárne aj v zahraničí.

Jadrový priemysel v Južnej Kórei je obzvlášť dôležitý vzhľadom na finančné problémy francúzskeho jadrového giganta Arevy a Japonskom ovládaného Westinghousu v USA. Ak Južná Kórea vyradí jadrovú energiu, potom len Rusko a Čína budú v globálnej súťaži o novú jadrovú výstavbu.

Vedci a ochranári varovali, že slnečná energia a vietor nie sú alternatívami jadrovej energie. V roku 2016 slnečné a veterné elektrárne poskytli 1% a 0,35% elektrickej energie v Južnej Kórei. Ak Južná Kórea nahradí všetky svoje JE solárnou energiou, bude musieť vybudovať 4400 solárnych fariem veľkosti najväčšej solárnej farmy v Južnej Kórei, SinAn, čo by pokrylo plochu päťkrát väčšiu ako Soul a veterné parky by pokryli oblasť 14,5-krát väčšiu ako Soul, uvádza sa v liste.

V máji 2017 spoločnosť Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP) pozastavila proces navrhovania rozšírenia JE Shin-Hanul o dva bloky z dôvodu neistoty týkajúcej sa energetickej politiky novej vlády. Južná Kórea má v komerčnej prevádzke 25 reaktorových blokov. V roku 2016 vyrobili podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) 30% elektriny v krajine.

List je dostupný on-line.